Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ sa nezhodujú na odklade, najnovšia verzia hovorí o 7. máji

Britské zástavy vejú pred parlamentom v Londýne. Foto: TASR/AP

Londýn požiadal EÚ o odklad termínu brexitu, stanoveného v súčasnosti na 29. marca.

Brusel 21. marca (TASR) - Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ natiahli rokovania spojené s otázkou tzv. brexitu, ktoré sa mali skončiť o 19.00 h miestneho času. Informoval o tom Preben Aaman, hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska, podľa ktorého rokovania pokračujú aj počas pracovnej večere. Tá bola pôvodne vyhradená vzťahom EÚ s Čínou.

Medzitým viaceré diplomatické zdroje z prostredia prebiehajúcich rokovaní informovali, že hlavy vlád a štátov diskutujú o zmenenej a doplnenej verzii pôvodného návrhu záverov summitu, podľa ktorej EÚ ponúkne Spojenému kráľovstvu ešte kratší čas na odchod, ako je pôvodne spomínaná lehota do 22. mája.

Londýn požiadal EÚ o odklad termínu brexitu, stanoveného v súčasnosti na 29. marca.

Nový návrh uvádza, že "Európska rada je pripravená poskytnúť odklad do 7. mája", a vyzýva Spojené kráľovstvo, aby "s tým súhlasilo". V dokumente sa spresňuje, že ak by Spojené kráľovstvo do 11. apríla oznámilo svoj zámer uskutočniť voľby do Európskeho parlamentu, Európska rada je pripravená túto záležitosť prehodnotiť.

Posun v ústrety záujmom Londýna je v tom, že nová verzia záverov už nevyžaduje, aby britskí poslanci na budúci týždeň hlasovali - po tretíkrát - za dohodu o riadenom brexite. Tú zákonodarcovia z Londýna doteraz už dvakrát odmietli.

Pred necelými štyrmi hodinami návrh záverov summitu - vo svojom treťom odseku - uvádzal ako pozíciu EÚ nový termín brexitu 22. máj, čiže deň pred začatím volieb do Európskeho parlamentu, ktoré v krajinách EÚ prebehnú od 23. do 26. mája.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)