Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Zástupkyňa amerického veľvyslanca privítala v SR štipendistov z USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americkí štipendisti strávia niekoľko mesiacov v mestách a dedinách po celom Slovensku.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Zástupkyňa amerického veľvyslanca na Slovensku Natasha S. Franceschi privítala v stredu v Bratislave jedenástich držiteľov Fulbrightovho štipendia z USA, ktorí budú v najbližších mesiacoch pôsobiť na Slovensku. Jedenásť Slovákov zase v rámci výmenného programu absolvuje výskumné a študijné pobyty v Spojených štátoch.

"Slovenská aj americká vláda podporujú Fulbrightov program, ktorý je hlavným výmenným vzdelávacím programom medzi našimi krajinami," povedala Franceschi vo svojom príhovore na slávnostnej recepcii. Poďakovala sa vláde SR, Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a Fulbrightovej komisii na Slovensku, ktorá recepciu organizovala.

Americkí štipendisti strávia niekoľko mesiacov v mestách a dedinách po celom Slovensku. Je to pre nich jedinečná príležitosť formovať vnímanie Spojených štátov medzi ľuďmi a zároveň rozvíjať ich jazykové zručnosti v angličtine, poznamenala Franceschi.

Nathaniel Tapsak študoval ruštinu a slovenčinu na univerzite v Pittsburghu. "Zaujímam sa o slovanské jazyky a zároveň mám slovenské korene," povedal. "Môj prastarý otec z otcovej strany pochádza z východného Slovenska," vysvetlil Nathaniel, ktorý bude učiť angličtinu na hotelovej akadémii v Prešove.

Medzi pozvanými hosťami na recepcii boli aj Slováci, ktorí Fulbrightov program absolvovali v nedávnych rokoch. Michal Hajdúk, ktorý pôsobí na Univerzite Komenského v Bratislave v odbore klinickej psychológie, navštívil Spojené štáty v októbri 2017. "Chcel som si zvýšiť kvalifikáciu a zažiť americký spôsob výučby a postgraduálneho tréningu," povedal Hajdúk. "Mal som možnosť pracovať na špičkovej univerzite, čo mi umožnilo vidieť veci z iného pohľadu." Vo svojom projekte sa zameral na pacientov trpiacich schizofréniou a dúfa, že jeho výsledky sa čoskoro dostanú do praxe.

Fulbrightova komisia pre vzdelávacie výmeny v Slovenskej republike vznikla na základe dohody medzi vládou SR a USA v roku 1994 s cieľom podpory vzdelávacích, výskumných a kultúrnych výmen. Odvtedy pobyt na Slovensku absolvovalo viac ako 350 Američanov a vyše 340 Slovákov pôsobilo na vzdelávacích a výskumných inštitúciách v USA.