Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Podniky, ktoré robia výskum a vývoj, by mali mať úľavy na dani

Foto: TASR/AP

Ministerstvo školstva plánuje aj otvorenie spolupráce ústavov SAV s podnikmi.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Ministerstvo školstva pripravuje do budúcnosti viacero opatrení pre oblasť vedy, ktoré sa dotýkajú najmä systému jej podpory. Opatrenia vychádzajú zo Stratégie výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu SR (RIS3 SK), ktorú vláda schválila 13. novembra minulého roku.

"V nasledujúcom období je našou úlohou v súlade s RIS3 SK zabezpečiť reformu slovenského systému podpory a riadenia výskumu," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ako dodala, v rámci implementácie stratégie sa zrealizujú opatrenia na podporu zvýšenia výskumných a inovačných kapacít podnikov, opatrenia na podporu prístupu k rizikovému financovaniu, či na podporu start up a spin off podnikov. "Jedným z konkrétnych opatrení je napríklad zavedenie úľav na dani z príjmov pre podniky vykonávajúce výskum a vývoj," doplnila hovorkyňa.

Novinky by sa mali dotknúť napríklad aj Slovenskej akadémie vied (SAV). "Chystáme výrazné zmeny týkajúce sa verejných organizácií výskumu a vývoja, ktorých predstaviteľom je najmä SAV, ktorá je s 56 ústavmi najväčšou vedeckou inštitúciou na Slovensku. Naším cieľom je prostredníctvom ich transformácie na verejné výskumné inštitúcie odstrániť fragmentáciu, zefektívniť ich činnosť a najmä otvoriť ich spolupráci s podnikmi," vysvetlila hovorkyňa rezortu školstva. V tejto súvislosti pripravuje rezort nový zákon o verejných výskumných inštitúciách.

Za najväčšiu výzvu v oblasti podpory výskumu a inovácií považuje ministerstvo nedostatočné zapojenie podnikov. "V súčasnosti Slovensko zaostáva za európskym trendom vzhľadom na to, že väčšina výdavkov do výskumu prichádza zo štátneho rozpočtu. RIS3 SK stanovuje ako jednu z hlavných priorít navýšenie výdavkov na výskum a vývoj najmä výraznejším zapojením podnikov do výskumných aktivít," vysvetlila Dupaľová Ksenzsighová. Cieľom je podľa jej slov v budúcnosti stimulovať podnikateľskú sféru a zmeniť pomer financovania vedy na národnej úrovni tak, aby dve tretiny investícií do výskumu a vývoja prichádzali práve z podnikateľskej sféry.