Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia UNESCO a veda

Ovládate slovenčinu? Aj používanie medzier má svoje pravidlá

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Máme dva druhy medzier – bežnú a nedeliteľnú (keď sa chceme vyhnúť tomu, aby nastal zlom na konci riadka).

Bratislava 24. apríla (TASR) - Medzery a ich používanie má tiež svoje pravidlá, ktoré upravujú Pravidlá písania a úpravy písomností.

Máme dva druhy medzier – bežnú a nedeliteľnú (keď sa chceme vyhnúť tomu, aby nastal zlom na konci riadka).

Pri rôznych druhoch interpunkcie sa vyskytujú viaceré chyby. Napríklad pri používaní medzier pri spojovníku a medzere: spojovník píšeme bez medzier (viac-menej), pomlčku s medzerami z oboch strán (staroba – choroba). Pomlčku súčasne píšeme napríklad aj pri akomkoľvek časovom rozpätí: 1989 – 2024, marec – máj.

Pred bodkou, čiarkou, bodkočiarkou, výkričníkom, otáznikom nepíšeme medzeru, len za nimi. Ak sa veta končí nejakou skratkou, bodka za skratkou plní funkciu bodky na konci vety. Medzeru nepíšeme ani pred dvojbodkou. (Čo si vyberiete: Konzervativizmus alebo liberalizmus?)

Pri dátume píšeme medzeru za každou bodkou: 1. 1. 2024. Zátvorky oddeľujeme medzerami len z vonkajšej strany, nie z vnútornej: napríklad keď zapisujeme roky (1939 – 1945). Lomka sa píše bez medzier: V pondelok si dám v kaviarni kávu a/alebo čaj.

V rámci úvodzoviek je medzera pred začiatočnou úvodzovkou „ a za koncovou úvodzovkou “. Vyzerá to nasledovne: „Myslím, teda som.“