Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

SAV udelí čestný titul poprednému svetovému vedcovi J. Klafterovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Klafter je odborníkom v oblasti fyzikálnej chémie a tiež autorom takmer 400 vedeckých článkov a 18 publikácií. Získal množstvo ocenení.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) v utorok udelí čestný titul Doctor honoris causa poprednému svetovému odborníkovi na oblasť fyzikálnej chémie, profesorovi Josephovi Klafterovi z Telavivskej univerzity. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

"Profesor Joseph Klafter pôsobí od roku 2009 na čele najvýznamnejšej univerzity v Izraeli, ktorá je zároveň v celosvetových rebríčkoch na prvých priečkach najlepších univerzít sveta. SAV si ho v utorok uctí a rozhodla sa udeliť mu čestný titul Doctor honoris causa. Aj táto pocta svedčí o spolupráci, ktorú nadviazala SAV s jednou z najprestížnejších univerzít na svete," uviedla Hucáková.

Klafter je odborníkom v oblasti fyzikálnej chémie a tiež autorom takmer 400 vedeckých článkov a 18 publikácií. Získal množstvo ocenení vrátane Humboldt Prize, the Weizmann Prize for Sciences, the Rothschild Prize in Chemistry a the Israel Chemical Society Prize. V uplynulom roku sa stal predsedom Izraelskej rektorskej asociácie.

Slovenská akadémia vied mu slávnostne udelí titul Doctor honoris causa v utorok na Úrade SAV na Štefánikovej ulici v Bratislave. Slávnostný akt bude súčasťou dvojdňovej konferencie SAV a Telavivskej univerzity, ktorá sa bude konať v Bratislave.