Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Mladý chemik F. Květoň sa predstavil na európskom finále Science Slam

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

S témou použitia sacharidov v diagnostike ochorení zvíťazil pred slovenským publikom, čo ho posunulo do európskeho finále, ktoré sa tento rok konalo vo Viedni.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Mladý vedec Filip Květoň z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) sa predstavil na európskom finále Science Slam. S témou použitia sacharidov v diagnostike ochorení zvíťazil pred slovenským publikom, čo ho posunulo do európskeho finále, ktoré sa tento rok konalo vo Viedni. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

"Vďaka tejto skvelej príležitosti som získal nielen nové skúsenosti v oblasti prezentovania svojho výskumu, ale aj medzinárodné kontakty s možnosťou ďalšej spolupráce. Rád by som všetkým mladým vedcom odkázal, aby vyšli zo svojej komfortnej zóny a ukázali verejnosti, že veda je zábavná," povedal Květoň. Pred medzinárodným publikom predniesol, ako v tíme pod vedením Jána Tkáča ukazujú aj iné stránky sacharidov a že nie sú len sladké. Vo svojej práci využívajú sacharidy ako diagnostické molekuly pri stanovovaní ochorení, ako sú rôzne typy rakoviny alebo vírusy chrípky. Snažia sa vyvinúť zariadenie na skorú diagnostiku týchto ochorení čím by zrýchlili a spresnili liečbu, predĺžili život a zlepšili komfort pacientov.

Popularizačné podujatie priniesla na Slovensko organizátorka Simona Oľhová, ktorá sa inšpirovala mladými vedcami z Brna. "Na európskom kole Science Slam sme získali ďalšie nové podnety pre organizáciu u nás na Slovensku. Taktiež sa nám podarilo nadviazať viaceré alternatívy prepojenia Science Slamu SAV na iné podujatia v zahraničí vďaka stretnutiam s ďalšími organizátormi," povedala Oľhová, ktorá už začala s prípravami druhého ročníka Science Slam SAV.

Európskeho kola sa zúčastnili ôsmi finalisti a finalistky z rôznych oblastí vedy.