Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Útulkovo

Medzinárodný deň vtáctva sa tento rok prekrýva s Veľkonočným pondelkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

SOS/BirdLife Slovensko upozorňuje, že sťahovavé vtáky čelia mnohým hrozbám pozdĺž migračných trás a zimovísk a často patria medzi ohrozené druhy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. apríla (TASR) - Medzinárodný deň vtáctva sa tento rok prekrýva s Veľkonočným pondelkom. Slovenskom odhadom migruje približne 30 miliónov sťahovavých operencov, ktoré prilietajú zo svojich zimovísk na juhu Európy, v Afrike a Ázii. Najviac ich naším územím migruje práve v apríli. TASR o tom informovala Zuzana Lackovičová zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.

"Ku koncu marca bolo už na Slovensku zaznamenaných viac ako 35 sťahovavých druhov. Medzi nimi už aj druhy, ktoré zimujú v Afrike, napríklad bociany biele aj čierne, lastovičky, belorítky, lyžičiar biely, brehár čiernochvostý či kačica chrapačka," uviedol manažér projektu SOS/BirdLife Slovensko Ján Gúgh. Spresnil, že prílety vtáctva potrvajú do začiatku mája, kedy zo zimovísk doletia aj posledné druhy.

SOS/BirdLife Slovensko upozorňuje, že sťahovavé vtáky čelia mnohým hrozbám pozdĺž migračných trás a zimovísk a často patria medzi ohrozené druhy. "Hrozivá je miera nelegálneho lovu a strata vhodných území na odpočinok, vyhľadávanie potravy a prezimovanie. Neútešná situácia ich často čaká aj na hniezdiskách, kde sa im podmienky zhoršujú v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva, lesníctva, klimatickej zmeny či prenasledovaním a pytliactvom," dodáva SOS/BirdLife Slovensko.