Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Na senickom úrade riešili zápach v meste spôsobený hnojením

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Príčinou zápachu je aplikácia tekutých organických hnojív na poľnohospodárskych pozemkoch v okolí mesta.

Senica 4. októbra (TASR) – Možnosti eliminácie zápachu v Senici, na ktorý občania mesta upozorňovali v posledných dňoch, bol vo štvrtok (3. 10.) na mestskom úrade témou stretnutia primátora Martina Džačovského so zástupcami poľnohospodárskych podnikov a odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Senica.

Príčinou zápachu je aplikácia tekutých organických hnojív na poľnohospodárskych pozemkoch v okolí mesta. "Na obmedzenie vedľajšieho účinku aplikácie hnojovice sme prijali veľa opatrení. V prvom rade je to voľba techniky aplikácie, kde sme zvolili najmodernejšiu a najefektívnejšiu z hľadiska obmedzenia zápachu a strát živín, a to je jej priama aplikácia do pôdy," vysvetlil zástupca spoločnosti Agrovýkrm Peter Jakub.

Poľnohospodári prezentovali vedeniu mesta techniku a proces zaprávania organických hnojív do pôdy. "Nakoľko počasie nie je možné ovládať a neustále sa mení, tak aj pri aplikácií hnojovice môže dôjsť k zmene podmienok. Ak nastane tento prípad, tak sme pripravení aplikáciu hnojív ihneď prerušiť. Na pozemkoch umiestnených v tesnej blízkosti obytných častí vynechávame niekoľko desiatok metrov, kde hnojivá neaplikujeme, aby sme aj takto znížili možná negatívny vplyv," doplnil Ján Schemmer z Poľnohospodárskeho družstva Senica.

"Z rokovania vyplynula dohoda o vzájomnom informovaní sa. Poľnohospodári budú mesto informovať o termínoch hnojenia pôdy. Samospráva bude môcť vopred o týchto procesoch a možnom vzniku zápachu oboznámiť občanov, aby nedochádzalo medzi ľuďmi k dezinformáciám," informoval po stretnutí primátor Senice Martin Džačovský.