Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na Štúrovom námestí v Trenčíne odhalia pamätník Kuciakovi a Kušnírovej

Ján Kuciaka a jeho snúbenica Martina Kušnírová. Foto: TASR Michal Svítok

Autorom pamätníka je Peter Kalmus, práce súvisiace s osadením pamätníka bude financovať kamenárstvo, s ktorým autor spolupracuje.

Trenčín 15. februára (TASR) – Pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej bude v Trenčíne pripomínať pamätník. Odhalia ho na Štúrovom námestí v rámci pietnej spomienky 21. februára – v deň prvého výročia vraždy.

Ako informovala iniciátorka myšlienky Klaudia Brázdilová, autorom pamätníka je Peter Kalmus, práce súvisiace s osadením pamätníka (betónovanie, kamenárske práce, gravírovanie, osvetlenie) bude financovať kamenárstvo, s ktorým autor spolupracuje.

Financie na vytvorenia pamätníka pôjdu podľa nej z darov občanov, prostriedkov na transparentnom účte iniciatívy Za slušné Slovensko určené pre Trenčín. "Na organizovanie minuloročných protestov sme nevyčerpali všetky prostriedky, chceli sme ich preto investovať do niečoho dôstojného. A myslím si, že nič dôstojnejšie ako pamätník pre Jána a Martinu neexistuje," uviedla Brázdilová.

Ako dodala, pôvodne chceli pamätník umiestniť pri Morovom stĺpe na Mierovom námestí, napokon však padla voľba na Štúrove námestie. "Pamätník bude na pozemku mesta a bude pod dohľadom, čo je dôležité pre jeho zachovanie," zdôraznila Brázdilová.