Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Trenčiansky kraj

Mesto Trenčín začalo s obnovou južnej časti mestského opevnenia

Na archívnej snímke je Trenčiansky hrad. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Pozornosť bude venovaná aj obnove historických omietok a kamenných článkov.

Trenčín 27. apríla (TASR) - Trenčianska radnica začala aj vďaka dotácii z Ministerstva kultúry SR s rekonštrukciou južnej časti múru mestského opevnenia. Práce za takmer 350.000 eur sa dotknú múru od južného opevnenia hradu až po priechod z Breziny k Farskému kostolu. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

"Rekonštrukcia je pamiatkovou obnovou. Ide o statické zabezpečenie a konzerváciu južnej časti mestského opevnenia ako národnej kultúrnej pamiatky evidovanej v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR," uviedla hovorkyňa.

Bratislavská spoločnosť aktuálne odstraňuje popínavú a náletovú zeleň z konštrukcie múru. Nasledovať bude obnova a doplnenie kamenného muriva, sanácia trhlín stien hĺbkovým škárovaním, vysekanie škár, škárovanie muriva a zabezpečenie dlhodobej ochrany koruny sanovaného muriva. Pozornosť bude venovaná aj obnove historických omietok a kamenných článkov.

"Rekonštrukcia sa deje so súhlasom Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne. Na jej realizáciu sme získali dotáciu 300.000 eur z Ministerstva kultúry SR, ďalších takmer 50.000 eur pôjde z mestského rozpočtu. Všetky práce by mali byť ukončené najneskôr do 15. októbra 2025," doplnila Ságová.