Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Chrípka zatvára školy v Trenčianskom a Nitrianskom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Kvôli veľkému počtu chorých detí bola prerušená prevádzka aj v dvoch MŠ na Tribečskej ulici a na MŠ Čerešňová v časti Veľké Bedzany.

Topoľčany 15. februára (TARS) – Chrípková epidémia zatvára v Topoľčanoch školy. Kvôli veľkému nárastu počtu respiračných ochorení u detí a žiakov rozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Topoľčanoch o prerušení výchovného a vzdelávacieho procesu na viacerých základných i materských školách (MŠ).

Ako informovala radnica, vo štvrtok 14. februára bolo vyučovanie prerušené na Základnej škole (ZŠ) J. Hollého, na ZŠ Škultétyho a ZŠ Tribečská. Zatvorená zostala aj Základná umelecká škola Ladislava Mokrého. Kvôli veľkému počtu chorých detí bola prerušená prevádzka aj v dvoch MŠ na Tribečskej ulici a na MŠ Čerešňová v časti Veľké Bedzany.

V piatok 15. februára zatvorili kvôli chrípke ďalšiu škôlku. „Na základe rozhodnutia RÚVZ bol prerušený výchovno-vzdelávací proces aj na MŠ Lipová. O ďalšom vývoji situácie ohľadne epidémie chrípky budeme priebežne informovať,“ konštatuje sa v stanovisku mesta.

Pre chrípku platí v týchto dňoch zákaz návštev vo zvolenskej nemocnici


Vo zvolenskej nemocnici začal platiť vo štvrtok (14. 2.) zákaz návštev. Dôvodom je zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení. Informovala o tom Lucia Kočková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú zvolenská nemocnica patrí.

Podľa informácií z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici sú pre zvýšený počet chrípkových a respiračných ochorení bez návštev aj nemocnice v Revúcej a v Rimavskej Sobote.

V kraji je aj vysoký počet zatvorených materských a základných škôl. Aktuálne sa neučí až v 75 školských zariadeniach.

Pre chrípku zatvorili v Trenčianskom kraji 11 základných a deväť materských škôl


Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili tento týždeň 10.996 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 25,78 percenta. Informovala o tom trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v TSK v okrese Nové Mesto nad Váhom, kde dosiahla úroveň 4024 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia (2666 ochorení na 100.000 obyvateľov) bola v okrese Partizánske.

Z celkové počtu ochorení bolo 2249 ochorení na chrípku. Chrípková chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom stúpla o 53,43 percenta. Chrípka tento týždeň v TSK trápila najmä deti do päť rokov. Pre chrípku museli v TSK prerušiť vyučovanie v 11 základných a deviatich materských školách.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne odporučil zákaz návštev v lôžkových zdravotníckych zariadeniach v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou a Myjava.