Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Energetici zrekonštruujú pri Handlovej vedenia veľmi vysokého napätia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri stavaní nových stožiarov bude energetikom pomáhať aj vrtuľník, vďaka čomu by mali zmenšiť zásahy do terénu a životného prostredia.

Handlová 15. apríla (TASR) - Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) zrekonštruujú medzi Handlovou a Chrenovcom - Brusnom dve vedenia veľmi vysokého napätia (110 kV). Celkové náklady presahujú tri milióny eur, informoval v pondelok TASR hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

"Staršie z dvoch vedení pochádza z 30. rokov 20. storočia, preto ho musíme vymeniť celé. Zdemontujeme približne 30 pôvodných stožiarov, postavíme nové, vymeníme izolátory a natiahneme vodiče. Trasa vedenia má dĺžku približne sedem kilometrov," uviedol Gejdoš.

Pri stavaní nových stožiarov bude energetikom podľa neho pomáhať aj vrtuľník, vďaka čomu by mali zmenšiť zásahy do terénu a životného prostredia. "Akcia je zaujímavá aj tým, že vedenie prechádza bývalou baníckou oblasťou a v podzemí sa nachádza množstvo štôlní. Aby mali stožiare na podkopanom podloží dostatočnú stabilitu, budú o niečo mohutnejšie ako tie pôvodné a budú mať aj špeciálne betónové základy. Pre statiku sa v jednom úseku zmení aj trasa vedenia, vďaka čomu sa jeho dĺžka o niečo skráti," priblížil.

Rekonštrukcia druhého vedenia sa zaobíde bez výmeny stožiarov, energetici zrekonštruujú len vodiče a izolátory.

"Význam obidvoch investícií spočíva v zachovaní a posilnení stability distribučnej siete v oblasti, ale aj vo zvýšení bezpečnosti. Ukončenie všetkých prác je naplánované približne na apríl budúceho roka. Dobrou správou pre obyvateľov je, že počas rekonštrukcie nedôjde k odstávke energie," dodal hovorca SSD.