Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tipsport Liga

TIPSPORT LIGA: Nitra prerušila sériu prehier, Zvolen naďalej lídrom

Na snímke vľavo Emil Bagin (Žilina) a Mark Fraser (Zvolen) v zápase 44. kola Tipsportligy MsHK Žilina - HKM Zvolen v Žiline 27. januára 2019. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Tretí je majster z Banskej Bystrice, ktorý si doma poradil s Popradom, ale len tesne.

Bratislava 27. januára (TASR) - Hokejisti Nitry prerušili v Tipsport Lige sériu piatich prehier. V nedeľňajšom zápase 44. kola doma zdolali Detvu hladko 8:2. Na čele tabuľky zostal Zvolen, ktorý triumfoval v Žiline 5:0.

Tretí je majster z Banskej Bystrice, ktorý si doma poradil s Popradom tesne 3:2. V dôležitom zápase tabuľkových susedov zvíťazili Nové Zámky v Trenčíne 2:1 a svojmu súperovi sa na 6. mieste vzdialili už na 7 bodov. V maďarskom derby v Budapešti sa zrodil triumf Miškovca, zverenci Glena Hanlona zvíťazili 2:0.


HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Poprad 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

Góly: 8. Selleck (Marshall, Higgs), 24. Bartánus, 26. Gabor (Higgs, Mihálik) – 19. D. Bondra (Buzzeo, Belluš), 29. Miller (D. Brejčák, Miner). Rozhodovali: Müllner, M. Korba – Šefčík, M. Smrek, vylúčení: 5:8 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, 2488 divákov.

Banská Bystrica: Williams - Marshall, Mihálik, K. Sloboda, Southorn, Kubka, Ďatelinka, Nemčík - Asselin, Faille, Selleck - Bartánus, Higgs, Šoltés - Kabáč, Koper, Matoušek – L. Lunter, O. Giertl, T. Török

Poprad: Vošvrda – Petran, D. Brejčák, Ťavoda, Miner, Erving, Karalahti, Salija – Abdul, Zagrapan, S. Takáč – Svitana, Heizer, D. Bondra – Buzzeo, Kundrík, Miller – Belluš, S. Mlynarovič, Macík


Už v 28. sekunde mohli ísť do vedenia hostia, keď sa pred brankára Williamsa dostal Abdul, ale zoči–voči nemu pohorel. Obidva tímy potom nevyužili presilovku. Domáci mali dobrú príležitosť až v 6. minúte, keď sa neujal Asselinov bekhend zblízka. Majster napokon otvoril skóre stretnutia v početnej výhode po strele Marshalla a účinnom teči Sellecka. Hostia následne zapli na vyššie obrátky a mali možnosti na vyrovnanie. Miller sa šikovne predral dopredu, ale v koncovke neuspel a ani dve strely Minera v presilovke z ľavej strany stav nezmenili. Bystričania potom nevyužili 104-sekundovú výhodu o dvoch hráčov a pykali za to. Belluš naskočil z trestnej lavice na ľad, prihral Buzzeovi, ten pálil z kruhu a Bondra napokon šikovne vsunul do jeho strely hokejku, čím zmenil smer puku a pokoril Williamsa. Tomu ešte pár sekúnd pred prestávkou pomohla horná žrdka po koncovke Mlynaroviča.

Druhú tretinu začali domáci náporom, ale Podtatranci sa dobre bránili. Inkasovali paradoxne počas presilovky, keď Bartánus vystihol prihrávku Abdula na Ervinga, unikol týmto dvom hokejistom a pred Vošvrdom nezaváhal – 2:1. O 83 sekúnd neskôr vyšiel z trestnej lavice domáci Gabor, dostal sa k puku v strednom pásme a aj on svoje sólo zavŕšil gólom – 3:1. Popradčania sa však vzchopili a už v ďalšej presilovke skórovali. Od modrej vystrelil Brejčák a v medzikruží úspešne tečoval puk Miller na 3:2. Vyrovnanie mali potom na hokejkách Abdul aj Belluš z dorážok, a hráči spod Urpína nevyužili až dve presilovky za sebou. Po nich mal šancu Bartánus, ale z dvoch metrov Vošvrdu neprekonal. V 39. minúte po chybe Slobodu išiel sám na Williamsa Bondra, ani on však nevyrovnal. Na opačnej strane predviedol peknú individuálnu akciu Kubka, popradský brankár však svoj tím podržal.

V tretej tretine mohol zvýšiť bystrické vedenie vo dvoch dobrých príležitostiach Higgs. Nestalo sa tak a na ťahu boli teda hostia. Po faule Kubku hrali presilovku, ale počas nej nevyslali na bránku ani jednu strelu. Domáci hrali umne, nepúšťali súpera pred vlastnú bránku, naopak, často hrozili vpredu a Vošvrda mal viac práce. Ten sa zapotil najmä pri koncovkách Sellecka a Asselina. V samom závere Popradčania odvolali brankára, ale v šestici sa im už nepodarilo dosiahnuť vytúžený vyrovnávajúci gól.

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: "V Poprade sme mali problém s rýchlosťou súpera a jeho protiútokmi, v tomto zápase sme si dali na to pozor. Od začiatku mali moji zverenci patričnú energiu, vytvorili si šance, hrali ofenzívne. Brankár Popradu predviedol zopár dobrých zákrokov a držal tak neustále svoj tím v hre. Neskôr začali hrať hostia lepšie v strednom pásme, ktoré prehusťovali, ale my sme si s tým vedeli poradiť. Dôležité bolo, že sme boli stále agresívni. V tretej tretine sme hrali veľa v útočnej tretine. Som rád, že i napriek zníženiu sme boli pokojní a dodržiavali stanovený herný plán. Týmto sme dosiahli víťazstvo za tri body."

Roman Stantien, tréner Popradu: "Bol to ťažký zápas. Predtým sme hrali s Bystricou zápasy doma, ktoré sme zvládli, no dnes sa nám to nepodarilo. Ubránili sme v prvej tretine oslabenie v trojici proti piatim, ale v druhej tretine sme inkasovali počas našej presilovky, respektíve tesne po nej dva góly, a to nás stálo body. V tretej tretine sme mali znovu presilovku, ale Bystrica veľmi dobre bránila, celú tretiu tretinu bola aktívna, prestrieľala nás. Naše fauly v určitých momentoch boli zbytočné. Zápasy s Banskou Bystricou sú veľmi fyzické, prispôsobili sme sa v tomto smere súperovi, no o našej prehre rozhodli chyby pri našej presilovke v druhej tretine."

Gilbert Gabor, autor víťazného gólu Banskej Bystrice: "Dobre sme sa pripravili na Poprad. Bol to pre nás zaujímavý súper, motivoval nás. Na ľade sme ukázali našu silu, boli sme lepší. Rozhodol hlavne tímový výkon, ako aj to, že sme hrali dobre do tela, či v ofenzíve alebo v defenzíve. Som rád, že mi to tam konečne padlo, mal som aj šťastie. Chceme aj naďalej vyhrávať, aby sme mali v play-off domácu výhodu."


HK Nitra - HC 07 Detva 8:2 (2:0, 3:1, 3:1)

Góly: 5. Majdan (Rapáč, Versteeg), 9. Majdan (Kerbashian, Korím), 24. Majdan (Kerbashian, Scheidl), 33. Rapáč (Buček), 36. Kerbashian (Majdan, Blackwater), 44. Buček, 50. Blackwater (Kerbashian), 51. Buček (Bortňák) - 31. Martin Chovan (Král, Murček), 60. Gašpar (Král, Hodgson). Rozhodovali: Fridrich, Nagy (Maď.) - Orolin, Soltész (Maď.), vylúčení: 5:9 na 2 min., navyše: Hrušík 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku - Betker, Matúš Chovan 10 min. za nešportové správanie sa, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 1727 divákov.

Nitra: Šimboch - Mezei, McCormack, Korím, Morrison, Pupák, Versteeg, A. Sloboda - Lantoši, Slovák, Scheidl - Blackwater, Kerbashian, Majdan - Buček, Bortňák, Rapáč - Fominych, Čaládi, Hrušík - Pätoprstý

Detva: Zalivin (40. Petrík) - Martin Chovan, Golian, Sládok, Hraško, F. Fekiač, Betker, Gachulinec, Jendroľ - Ščurko, Murček, Král - M. Surový, V. Fekiač, Žilka - Tibenský, Matúš Chovan, Gašpar - Pulščák, Valent, Hodgson


Nitrania museli pred domácimi fanúšikmi proti Detvanom odčiniť päť prehier za sebou. Zlepšený pohyb, aktívne napádanie a nevynechanie žiadneho súboja, aj tak sa dá charakterizovať prvá tretina zo strany "Corgoňov". V úvodnej tretine strieľali góly iba domáci. V 5. minúte využil Majdan pozičnú chybu Goliana a ten istý hráč skóroval aj v 9. minúte, keď pred Zalivinom opäť zaúradovala nedôrazná hra hostí. Najväčšou šancou hostí bola strela Martina Chovana, ktorá "zaplachtila" až na žŕdku.

Na začiatku druhej tretiny sa hostia niekoľkokrát previnili proti pravidlám a Nitrania mohli súperovi odskočiť na vyšší gólový rozdiel. Početnú výhodu o dvoch hráčov však využili iba na jeden strelený gól. V 24. minúte zavŕšil "čistý" hetrik Majdan - 3:0. V 31. minúte hrali presilovú hru aj hostia a strela reprezentačného obrancu Chovana zapadla za chrbát Šimbocha - 3:1. Návrat do zápasu sa však zo strany hostí nekonal. Štvrtý gól domácich strelil v 33. minúte Rapáč a na 5:1 zvýšil po peknej akcii Kerbashian.

Nitrania pokračovali v gólovom koncerte aj na začiatku tretej tretiny. V 43. minúte sa pohral Buček s obranou Detvy a gólom "privítal" brankára Petríka, ktorý po druhej tretine vystriedal Zalivina. Na hráčoch Nitry bolo vidieť snahu streliť čo najviac gólov. V 50. minúte zvýšil Blackwater na 7:1 a hneď o minútu neskôr sa presadil druhýkrát v zápase Buček - 8:1. Hostia v závere ešte zásluhou Gašpara upravili stav stretnutia na konečných 8:2, na viac sa však nezmohli.

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Pretrhli sme streleckú smolu, ktorá trvala niekoľko zápasov. Možno sme si mali nejaký gól "vybrať" už v Nových Zámkoch a nálada by bola veselšia. Teraz nás čaká v piatok výzva v Banskej Bystrici, takže uvidíme, ako sa s tým popasujeme."

Josef Turek, tréner Detvy: "My sme držali krok so súperom iba v prvej tretine. Síce sme ju prehrali, ale mali sme tam viacero šancí na strelenie gólu. Druhá tretina bola už v réžii domácich a my sme boli veľakrát vylúčení, čo sa nám nemôže stať s takým kvalitným súperom. Vďaka spomínaným presilovým hrám bol súper stále v tlaku. V tretej tretine to pokračovalo. My sme dali gól až v závere, keď už bolo rozhodnuté. Myslím si, že práve tie vylúčenia rozhodli o zaslúženom víťazstve Nitry. Gratulujem domácim k výhre."


MsHK DOXXbet Žilina - HKM Zvolen 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Góly: 2. Mich. Chovan (Vandane), 6. Kelemen (Holovič, Vandane), 29. Vandas (Pöyhönen, Petráš), 51. Andrisík (Pöyhönen, Kelemen), 52. Handlovský (Ulrych). Rozhodovali: Kalina, Baluška – Jobbágy, D. Konc ml., vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 543 divákov.

Žilina: Mikoláš – Kučný, Matejka, Jankovič, Bagin, Piegl, Dubeň, Mendrej, Mar. Hudec – Jenčík, Húževka, Rud. Huna – Hvila, Podešva, Beránek – Balej, Surovka, Milý – Dom. Rehák, Ondruš, Hrazdíra

Zvolen: Tomek – Pöyhönen, Fraser, Vandane, Mich. Roman, Ružička, Ulrych, Marcinek, Pufahl – Vandas, Špirko, Handlovský – P. Zuzin, Kytnár, Mich. Chovan – Mitchell, Petráš, Šišovský – Kelemen, Holovič, Andrisík


Domácich už po 65 sekundách hry schladil Michal Chovan, ktorý s pukom z pravej strany pekne prešiel medzi kruhy a prekonal Mikoláša. O 4 minúty neskôr našiel Vandane spoza brány Holoviča, ktorého strelu ešte Mikoláš vyrazil, ale nepokrytý Kelemen zvýšil na 2:0 pre hostí. Domáci mali o chvíľu výhodu presilovky, ale už o 10 sekúnd ju po faule stratili a o dve minúty prišli po tvrdom, ale čistom hite jedného z hostí aj o obrancu Bagina. Zvolenčania kontrolovali hru, domáci sa dostávali iba k strelám z diaľky, ktoré však Tomek zlikvidoval. Vážnejšie bránku hostí neohrozili ani v dvoch presilovkách v závere tretiny.

Žilinčania otvorili 2. tretinu zvyškom presilovej hry, ale nevyťažili z nej nič. Chvíľu po skončení domácej prevahy mal tretí gól na hokejke Špirko, ktorého však dobre vychytal Mikoláš. Hostia sa ubránili aj ďalšej početnej výhode domácich a v 29. minúte po ukážkovej kombinácii v útočnom pásme zvýšil ich vedenie na trojgólové Vandas. "Vlci" síce vpredu veľa nebezpečných akcií nevymysleli, ale vzadu ponúkali hosťom častými chybami príležitosti na skórovanie. Mikoláš však úspešnými zákrokmi držal domácich aspoň ako – tak nad vodou.

V tretej tretine sa domáci snažili aspoň o čestný úspech, vedúci tím súťaže si však strážil pohodlný náskok a domácich pred Tomeka veľmi nepúšťal. V polovici tretiny potom definitívne rozhodli o troch bodoch pre Zvolenčanov góly Andrisíka a Handlovského v rozpätí 43 sekúnd. Zápas sa po nich už len dohrával, domácim sa nepodarilo prekonať Tomeka ani raz a ten si pripísal piate čisté konto v sezóne.

Stanislav Škorvánek, tréner Žiliny: "Ťažko sa mi hodnotí dnešný zápas. Neprezentovali sme sa výkonom, ktorý prináleží extraligovému tímu. Zvolen bol vo všetkých činnostiach lepší, všade bol skôr a predčil nás vo všetkom. Neviem si to vysvetliť, chceli sme bojovať a bodovať, ale k zápasu sme pristúpili úplne opačne. Mrzí ma to, dúfam, že to mrzí aj hráčov, pretože ja som sa niekedy na striedačke hanbil. Výsledok je možno pre nás ešte prijateľný, mohlo sa to skončiť aj vyšším rozdielom."

Andrej Podkonický, tréner Zvolena: "Podali sme veľmi dobrý výkon. Pomohol nám rýchly gól a odvtedy sme boli lepším tímom. Vytvorili sme si veľa šancí, ubránili sme presilovky a výborný výkon podal aj Tomek v bránke. Chlapcom ďakujem za výkon aj za víťazstvo."

HK Dukla TrenčínMHC Mikron Nové Zámky 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Góly: 21. Radivojevič (Ölvecký, Starosta) - 2. Urban (Šimun, Bajtek), 39. Rogoň (M. Novák, Ordzovenský). Rozhodovali: Jonák, Goga – Frimmel, Durmis, vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 2886 divákov.

Trenčín: Valent – Starosta, Rýgl, Bohunický, Cebák, Bokroš, Gula, Božík – Sojčík, Ölvecký, Radivojevič – Hecl, Radjenovič, T.Varga – O. Mikula, J.Švec, Sádecký – M.Luhový, R.Dlouhý, D.Hudec – Špankovič

Nové Zámky: M.Kristín – Hain, Zaťko, Ordzovenský, M.Novák, Hatala, Kudla, Slávik, Henderson – H.Ručkay, Zbořil, J.Jurík – Bajtek, T.Urban, Šimun – T.Pospíšil, R.Hruška, Štrauch- Rogoň, Fábry, Jakúbek



V takzvanom 'šesťbodovom' zápase začali lepšie hostia. Pri signalizovanom vylúčení vypálil spoza Radjenoviča Urban a trafil horný roh Valentovej bránky. Trenčania následne prežili oslabenie o jedného hráča, ale do hry sa následne vďaka pozornej obrane hostí nevedeli dostať. V 12. minúte mohol vyrovnať Radivojevič, jeho strela z otočky však našla iba chránič Kristína. Štyri minúty pred koncom prvej tretiny zostal na chvíľku nepokrytý pred bránkoviskom Ölvecký, bol však už príliš blízko brankára, aby mohol puk usmerniť do siete.

Trenčania vyrovnali krátko po začiatku druhej časti hry. Ölveckého nastrelený puk sa odrazil od betónu k Radivojevičovi a ten na dvakrát prekonal Kristína. O 3 minúty sa "vojaci" mohli dostať do vedenia. V presilovej hre vyšachovali brániacu sa štvoricu, ale Sojčíkovo zakončenie skončilo iba na tele hosťujúceho brankára. Šance hostí prišli tesne pred polovicou stretnutia, so strelami Kudlu a následne aj Hatalu si však Valent poradil. Na opačnej strane klziska predviedol v početnej výhode peknú akciu Radjenovič. Prihral Heclovi, ale ten bol tiesnený a presne nezakončil. V 38. minúte sa uvoľnil Urban, jeho strelu Valent vyrazil pred Bajteka, ten však v stopercentnej šanci neuspel, keď ho domáci brankár vychytal. V 39. minúte však už bol prikrátky na zakončenie Rogoňa.

Na začiatku poslednej tretiny mohlo byť s vojakmi ešte horšie. Vyrazená strela sa dostal k Fábrymu, ten vypálil spomedzi kruhov, ale Valent si pripísal úspešný zákrok. Trenčanom sa v záverečnej časti hry vôbec nedarilo a v 50. minúte mohol nakloniť misky váh na stranu hostí výrazným spôsobom Štrauch, ktorý sa po nedorozumení obrancov rútil sám na brankára, zakončenie ponad betón mu však nevyšlo. Šesť minút pred naplnením riadneho hracieho času mohol skóre dorovnať Radivojevič, ale jeho pokus sa skončil na Kristínovej hrudi. Záverečná snaha Trenčanov už gól nepriniesla, a tak si hostia odviezli všetky body.

Peter Oremus, tréner Trenčína: "Dnes sme vyprodukovali veľa chýb na to, aby sme boli úspešní. Vytvorili sme slabý tlak. Potrebovali sme vyhrať, ale momentov, ktoré sme mali lepšie zvládnuť, bolo z našej strany viac."

Jerguš Bača, asistent trénera Nových Zámkov: "Priamy súboj o šestku a veľmi dôležitý zápas. Zvládli sme ho. Bol to vyrovnaný a bojovný duel. Bolo vidieť, že sa hrá o veľa. O ten jeden gól sme vyhrali zaslúžene."


MAC Budapešť - DVTK Miškovec 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Góly: 46. Magosi (Harrison, Loiseau), 49. Vas (Kulmala). Rozhodcovia: Stano, Novák – Kacej, Výleta, vylúčení: 5:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 1100 divákov.

MAC Budapešť: Bálizs – Pozsgai, Macaulay, Negrin, Dudás, Garát, Burt – Orban, Langkow, Bodó – Klempa, Brown, Dansereau – Odnoga, Nagy, Terbócs – Pápa, Majoross, Szigeti

DVTK Miškovec: Vay – Crawford, Kiss, Szirányi, Láda, Göz, Milam – Pance, Vas, Kulmala – Harrison, Loiseau, Magosi – Miskolczi, Galanisz, Somogyi – Vojtkó


V maďarskom derby to bol 40 minút súboj brankárov. Ani jeden z nich počas dvoch tretín nepustil za svoj chrbát ani jednu strelu, góly prišli až v treťom dejstve. Prvý strelil Magosi v 46. minúte a o ďalšie tri minúty rozhodol o výhre hostí Vas.


tabuľka:

1. Zvolen 49 27 6 6 10 167:106 99

2. Banská Bystrica 49 27 6 5 11 165:118 98

3. Košice 49 28 3 5 13 161:115 95

4. Nitra 49 25 5 4 15 183:122 89

5. Poprad 49 24 7 3 15 142:124 89

6. Nové Zámky 49 24 4 4 17 128:113 84

7. Trenčín 49 21 5 4 19 121:114 77

8. DVTK Miškovec 49 20 6 5 18 132:131 77

9. Detva 49 15 3 6 25 131:166 57

10. MAC Budapešť 49 14 3 7 25 136:168 55

11. Liptovský Mikuláš 49 15 2 3 29 118:150 52

12. Žilina 49 9 7 3 30 129:188 44

HK Orange SR 20 24 0 0 2 22 30:128 2