Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

FED CUP: Duel Lotyšsko - SR otvoria Ostapenková s Kužmovou

Na archívnej snímke slovenská tenistka Viktória Kužmová. Foto: TASR/AP

V druhom singli si na harde v aréne Riga zmerajú sily Anastasija Sevastovová a Anna Karolína Schmiedlová. Rozhodol o tom piatkový žreb v priestoroch mestskej radnice v Rige.

Riga 8. februára (TASR) - Lotyšská tenisová dvojka Jelena Ostapenková a slovenská jednotka Viktória Kužmová nastúpia v sobotu o 14.00 h SEČ proti sebe v úvodnej dvojhre duelu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie. V druhom singli si na harde v aréne Riga zmerajú sily Anastasija Sevastovová a Anna Karolína Schmiedlová. Rozhodol o tom piatkový žreb v priestoroch mestskej radnice v Rige.

Nedeľňajší program odštartuje o 12.00 duelom tímových jednotiek Sevastovovej a Kužmovej, po nich vstúpia na kurt Ostapenková so Schmieldovou. V záverečnej štvorhre by sa v lotyšskom drese mali predstaviť obe singlistky, slovenský kapitán Matej Lipták nahlásil pár Kužmová, Rebecca Šramková. Hlavnou rozhodkyňou bude Sheetal Lyerová z Indie, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Portugalčan Carlos Ramos a Brit Robert Balmforth.

Slovenky vlani vo februári zvíťazili v dueli 1. kola II. svetovej skupiny v bratislavskom NTC nad Ruskom 4:1 a postúpili do baráže o elitnú osmičku. V nej však podľahli v Minsku domácemu Bielorusku 2:3. K návratu slovenského tímu do svetovej skupiny nepomohli ani výborné výkony Kužmovej, ktorá vo dvojhrách zdolala Arinu Sobolenkovú i Aleksandru Sasnovičovú. Lotyšky si účasť medzi druhou najlepšou osmičkou zabezpečili vďaka triumfu 3:2 nad Ruskami v Chanty-Mansijsku. Dva body vybojovala Ostapenková, tretí pridala Sevastovová.

Kapitán slovenského tímu Matej Lipták na tlačovej konferencii po žrebe zdôraznil, že Lotyšky budú v pozícii favorita. "Mrzí ma, že pre zdravotné problémy nemôžeme v Rige počítať s Dominikou Cibulkovou a Magdalénou Rybárikovou. Náš tím je v neľahkej situácii. Nemáme však čo stratiť a pokúsime sa prekvapiť. Sme pripravení bojovať v každom zápase o každú loptičku. Vo Fed Cupe sa môže stať všetko, je to iné ako turnaje. Teší ma, že dievčatá sú v dobrej fyzickej kondícii," uviedol Lipták.

Lotyšský kapitán Adrians Žguns tvrdí, že súpera nemožno podceniť. "Slovenské hráčky sú vo svetovom rebríčku WTA postavené nižšie ako naše dve najlepšie singlistky, no to ešte nič neznamená. Uplynulé fedcupové zápasoch nám síce vyšli, ale to je už minulosť. Teraz sa musíme sústrediť na víkendový duel. Sme favoriti, no Slovensko nemá čo stratiť a určite nepredá kožu lacno. Dúfam, že do arény Riga príde veľa fanúšikov, že budú emotívne povzbudzovať a vybičujú hráčky k maximálnym výkonom."

Duel 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie



Lotyšsko - SLOVENSKO

sobota 14.00 Jelena Ostapenková - Viktória Kužmová, Anastasija Sevastovová - Anna Karolína Schmiedlová

nedeľa 12.00 Sevastovová - Kužmová, Ostapenková - Schmiedlová, Sevastovová, Ostapenková - Kužmová, Rebecca Šramková