Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slováci prehrali kľúčový zápas s Nemeckom, rozhodli posledné sekundy

Na snímke vpravo Erik Černák (Slovensko) a vľavo Markus Eisenschmid (Nemecko) v zápase základnej A-skupiny Nemecko - Slovensko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 15. mája 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

Slováci tak už nemajú postupové šance vo svojich rukách a musia sa spoliehať na zaváhania aspoň jedného z trojice Fínsko, USA a Kanada.

Košice 15. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti prehrali v stredajšom kľúčovom zápase na MS v Košiciach s Nemeckom 2:3. Zverenci trénera Craiga Ramsayho tak majú po štyroch dueloch na konte stále len tri body a v tabuľke A-skupiny im patrí šiesta priečka. Nemecko je s 12 bodmi na čele.

Po bezgólovej prvej tretine sa ujali vedenia Nemci, no domáci reprezentanti využili dvojnásobnú presilovku gólmi Sekeru a Hudáčka. Tesný náskok však premárnili v dvoch záverečných minútach, keď sa presadili Eisenschmid a Draisaitl. Slováci tak už nemajú postupové šance vo svojich rukách a musia sa spoliehať na zaváhania aspoň jedného z trojice Fínsko, USA a Kanada.

Pozrite si fotogalériu:


Slovenskí reprezentanti nastúpia najbližšie v piatok 17. mája o 16.15 h proti Francúzsku. Nemcov čakajú dva voľné dni a v sobotu sa stretnú o 16.15 h s Kanadou.

4. zápas A-skupiny:

Nemecko - Slovensko 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Góly:
24. Michaelis (Eisenschmid), 59. Eisenschmid (Seidenberg, Kahun), 60. Draisaitl (Tiffels, Kahun) - 29. Sekera (Černák, Tatar), 30. Hudáček (Pánik, Tatar). Rozhodovali: Fraňo (ČR), Sidorenko (Bielorus.) - Ondráček (ČR), Šišlo (Rus.), vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: Holzer 10 min za nešportové správanie - Nagy 10 min za narazenie na mantinel, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 7440 divákov.

Nemecko: Niederberger - Holzer, M. Müller, Seider, Seidenberg, Nowak, Schopper, J. Müller - Pföderl, Hager, Ehliz - Kahun, Draisaitl, Tiffels - Plachta, Michaelis, Eisenschmid - Noebels, Fauser, Mauer

Slovensko: Čiliak - Černák, Sekera, Jaroš, Marinčin, Fehérváry, Koch, Čajkovský - Pánik, Krištof, Tatar - Studenič, Sukeľ, Nagy - Lantoši, Hudáček, Daňo - Liška, Buc, Lunter



Hlasy po zápase (TASR, RTVS):


Craig Ramsay, tréner SR: "Každý zápas beriem ako kľúčový, je tu sedem zápasov a musíme odohrať všetky. Nemôžeme ich zahrať len päť, pretože sa nám to nepáči. Tvrdo sme pracovali v štyroch, no nedohrali sme ich tak, ako sme mali. Je náročné naučiť sa, ako byť šampión a občas to bolí. Zlé veci sa stávajú, nemôžete skloniť hlavu, skončiť, nech sa deje čokoľvek, musíte odohrať ďalší zápas. A to musíme spraviť v posledných troch zápasoch v skupine."

Tomáš Tatar, útočník SR: "Nezvládli sme to. Neviem, čo k tomu povedať, ťažko sa mi hľadajú slová. Myslím si, že sme boli lepší, no opäť sme prehrali. Hráme výborne, ale toto sú veci, ktoré sa nám nemôžu stávať. Ťažko sa mi to komentuje... V ďalšom priebehu šampionátu musíme hrať pre fanúšikov, zaslúžia si to."

Libor Hudáček, strelec druhého gólu SR: "Pri druhom inkasovanom góle to nemecký útočník krásne trafil. Za vyrovnaného stavu sme mohli dať gól my, ale zblokovali nám strelu. Nakoniec skórovali Nemci, oni celý zápas čakali na takýto protiútok."

Marek Čiliak, brankár SR: "Opäť sme hrali dobre, opäť nemáme body. Musíme s tým niečo urobiť. V závere Nemci využili protiútok 2 na 1, Draisaitl si to potiahol do strany a vystrelil spoza hráča, žiaľ, bol z toho gól..."

Michal Handzuš, asistent trénera SR: "Ťažko hodnotiť takýto zápas, je to veľmi ťažká prehra. Chalani vypľuli dušu, dali do toho všetko, hrali veľmi dobre, nastrelili dvakrát žŕdku, hokej je však niekedy taký. Urobili sme dve malé chybičky a boli z toho dva góly. Za chyby sa niekedy platí. Som presvedčený, že chalani ešte ukážu na šampionáte srdce a charakter."

Andrej Sekera, obranca, kapitán SR: "Sklamanie. Nemci v závere využili naše chyby a dali dva rýchle góly. My si musíme uvedomiť, koľko je do konca a ako treba hrať. Nemci vydržali hrať celých 60 minút, my sme v závere naopak poľavili."

Róbert Lantoši, útočník SR: "Nechcem nadávať, ale nie je to príjemný pocit. Po celý zápas sme mali navrch, mali sme obrovské množstvo šancí. Žiaľ, koncovka nám dnes nešla tak jednoducho ako v predošlých zápasoch. To rozhodlo. Celý zápas sme hrali výborne a posledné dve minúty rozhodli o celom zápase. Žiaľ, v náš neprospech."

Matúš Sukeľ, útočník SR: "Je to obrovské sklamanie. Bojujeme 50 minút a pred koncom to takto pokašleme. Mali sme dať viac gólov, ale aj Nemci mali šance, Čiliak nás držal nad vodou. Mrzí ma to veľmi, ale taký hokej."

Dávid Buc, útočník SR: "Smola sa s nami vlečie už tri zápasy. Škoda toho. Ale ja verím, že ešte postúpime. Je to na porazenie, boli sme v troch zápasoch lepší, ale nevyhrali sme. Nechápem, či môžeme mať až takúto smolu."

Čiliak si pripísal prvý zákrok už po 30 sekundách, keď ho spomedzi kruhov preveril Ehliz, no ďalšie minúty patril Slovákom. Tí držali súpera v pásme a vypracovali si zopár pološancí, no nič, čo by narobilo väčšie problémy Niederberger. Nemci sa dostali spod tlaku po zbytočnom faule Studeniča v 4. minúte, ale ani oni si v presilovke nevypracovali gólovú šancu. Úvodu zápasu tak vyznel z oboch strán opatrne a na tej slovenskej bolo cítiť nervozitu. Zverenci trénera Ramsayho potrebovali získať v kľúčovom súboji čo najviac bodov, aby si vylepšili šance na postup. Akcie boli strnulé a chýbala ľahkosť z predchádzajúcich duelov. Nič na tom nezmenila ani prvá presilovka domácich, v ktorej zaujala len strela Lantošiho spomedzi kruhov. Obraz hry sa nezmenil ani v ďalšom priebehu a tak išli tímy do kabín za bezgólového stavu.

Na snímke zľava Adam Liška a Dávid Buc a uprostred tréner Slovákov Craig Ramsay v zápase základnej A-skupiny Nemecko - Slovensko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 15. mája 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


V úvode druhého dejstva sa veci rozhýbali. Slováci ju odštartovali tlakom a vyburcovali aj divákov na tribúnach. V krátkom slede si vypracovali niekoľko dobrých šancí, najväčšiu mal Buc, jeho strelu zastavila až žŕdka. Proti Niederbergerovi nepochodili ani Tatar a Lunter. Gól však padol na druhej strane, Eisenschmid potiahol puk za bránku, prihral medzi kruhy Michaelisovi a ten z prvej prestrelil Čiliaka - 1:0. V 27. minúte pripravil Sekera dve dobré šance pre Buca a Luntera, no ani jeden proti brankárovi Nemecka neuspel. Chvíľu na to mal smolu Pánik, keď napálil len do žŕdky. Slovensko dostalo obrovskú šancu v podobe minúty a 37 sekúnd dlhej presilovky o dvoch hráčov a využilo ju najlepšie ako sa dalo. Kapitán Sekera vyrovnal už po šiestich sekundách, keď bombou spomedzi kruhov nedal Niederbergerovi šancu a na 2:1 zvýšil Hudáček, keď jeho strela prepadla brankárovi do siete.

Na snímke uprostred Libor Hudáček (Slovensko), vľavo Yasin Ehliz a vpravo Mathias Niederberger v zápase základnej A-skupiny Nemecko - Slovensko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 15. mája 2019. FOTO TASR – Martin Baumann
Foto: TASR/Martin Baumann


Ďalší gól mohol pridať po peknej akcii Černák, no namieril len do stredu bránky. V 34. minúte trafil Koch nešťastne do tváre Hagera, na ľade sa objavila krv a Nemci mali štvorminútovú presilovku. Domáci hráči ju prežili bez ujmy, výborne vytláčali súperov zo streleckých pozícii a nepúšťali k dorážkam. Väčšiu šancu mal len Pföderl, ten však netrafil odkrytú časť bránky. Defenzíva pracovala spoľahlivo aj v hre 5 na 5 a to sa odzrkadlilo aj na streleckej bilancii. Slováci po dvoch tretinách viedli vysokým rozdielom 28:11.

Na snímke gólová radosť Nemcov v zápase základnej A-skupiny Nemecko - Slovensko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 15. mája 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


V 41. minúte vypálil Marinčin a Studenič bol blízko tretieho gólu, keď pred ním bola odkrytá bránka, no nedočiahol na puk. V 45. minúte prišla ďalšia presilovka domácich, najväčšiu šancu mal Daňo, no však zblízka neprestrelil Niederbergera. V 49. minúte sa už rozsvietilo svetlo nad nemeckou bránkou, no predčasne, Krištofova bomba skončila len na žŕdke a ešte predtým stál v bránkovisku Tatar. Slováci dominovali aj v ďalších minútach a Nemcov nepustili takmer vôbec k ničomu. Hostia za desať minút tretej tretiny nevystrelili na Čiliaka ani jediný raz. Naopak, pred Niederbergerom neustále horelo, ďalšie šance mali Lunter i Pánik, no poistka v podobe tretieho gólu nie a nie prísť. V 54. minúte Nagy zbytočne narazil na mantinel Seidera a dostal 2+10 min.

Na snímke vľavo Tomáš Tatar (Slovensko) a vpravo nemecký brankár Mathias Niederberger v zápase základnej A-skupiny Nemecko - Slovensko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 15. mája 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


Nemci roztočili v útočnom pásme kolotoč, na Čiliaka išlo niekoľko štipľavých striel, ale slovenský brankár odolal. Tlak hostí pokračoval, necelé tri minúty pred koncom odvolali brankára v snahe vyrovnať. Po nedorozumení Slovákov bol veľmi blízko Draisaitl, no v poslednej chvíli ho zblokoval jeden z obrancov. Ich snaha však nevyšla nazmar, 112 sekúnd pred koncom riadneho času vyrovnal Eisenschmid a 27 sekúnd pred sirénou rozhodol o triumfe Nemecka Draisaitl.

Tabuľka A-skupiny:

1. Nemecko 4 4 0 0 0 12:5 12

2. USA 4 2 1 0 1 17:10 8

3. Fínsko 3 2 0 1 0 9:6 7

4. Kanada 3 2 0 0 1 15:8 6

------------------------------------

5. Dánsko 3 1 1 0 1 15:6 5

6. SLOVENSKO 4 1 0 0 3 13:14 3

7. Francúzsko 3 0 0 1 2 6:16 1

------------------------------------

8. Veľká Británia 4 0 0 0 4 4:26 0