Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Salah vyzval na zmenu zaobchádzania so ženami na Blízkom východe

Egyptský futbalový reprezentant Mohammed Salah. Foto: TASR/AP

Svoje posolstvo uviedol v rozhovore pre stredajšie vydanie magazínu Time.

Los Angeles 18. apríla (TASR) - Egyptský futbalista Mohamed Salah vyzval na zmenu spôsobu zaobchádzania so ženami v moslimskom svete. Svoje posolstvo uviedol v rozhovore pre stredajšie vydanie magazínu Time.

"Musíme zmeniť správanie sa k ženám v našej kultúre. Podporujem ich viac než kedykoľvek predtým, pretože si myslím, že si to zaslúžia. Zaobchádzanie so ženami na Blízkom východe zmenilo môj pohľad na rodové otázky," povedal 26-ročný útočník FC Liverpool, ktorého zaradil Time medzi 100 najvplyvnejších ľudí roka na svete.

Salaha vyhlásili v rokoch 2017 a 2018 za najlepšieho hráča Afriky a takisto bol najlepší v minulej sezóne Premier League ako historicky prvý Egypťan. "Je to niečo špeciálne byť v tejto pozícii ako prvý futbalista z mojej rodnej krajiny. Som hrdý na to, že ma niektorí považujú za vzor. Svoj životný štýl som ale vôbec nezmenil. Väčšinu času trávim doma, nerád chodím von."

Strelec 39 reprezentačných gólov sa stal egyptskou ikonou po tom, čo bol líder tímu pri postupe na MS 2018. "Faraóni" sa na svetovom šampionáte predstavili prvýkrát od roku 1990. V základnej A-skupine však nezískali ani bod, keď postupne nestačili na Uruguaj (0:1), domáce Rusko (1:3) i Saudskú Arábiu (1:2). Salah strelil oba góly svojho tímu.