Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Kučerov, MacKinnon a Matthews sú finalisti na zisk Ted Lindsay Award

Nikita Kučerov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cenu každoročne udeľujú najlepšiemu hráčovi základnej časti NHL na základe hlasovania samotných hokejistov, respektíve členov hráčskej asociácie NHLPA.

New York 9. mája (TASR) - Hokejoví útočníci Nikita Kučerov z Tampy Bay, Nathan MacKinnon z Colorada a Auston Matthews z Toronta sú finalisti na zisk Ted Lindsay Award. Cenu každoročne udeľujú najlepšiemu hráčovi základnej časti NHL na základe hlasovania samotných hokejistov, respektíve členov hráčskej asociácie NHLPA.

Zoznam finalistov je podobný nominácii na Hartovu trofej (najužitočnejší hráč podľa novinárov), s jediným rozdielom - namiesto Connora McDavida je v trojici uchádzačov o Ted Lindsay Award kanonier "javorových listov" Matthews. Američan ovládol so 69 gólmi poradie strelcov súťaže a získal Maurice Richard Trophy. So 107 bodmi v 81 zápasoch si vytvoril nové sezónne osobné maximum, v ligovej produktivite skončil šiesty. Nazbieral aj 31 plusových bodov, jeho 93 zblokovaných striel a 85 odobraných pukov boli medzi útočníkmi druhé najvyššie čísla. Dvadsaťšesťročný center sa počas sezóny zaskvel šietimi hetrikmi. Matthews je zároveň finalista Frank J. Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka ligy a Lady Byng Trophy pre hráča s džentlemenským správaním spolu s vysokým herným štandardom.

Kučerov bol so 144 bodmi (44+100) v 81 zápasoch najproduktívnejší hráč dlhodobej časti sezóny a druhýkrát v kariére získal Art Ross Trophy. Tridsaťročný ruský krídelník vytvoril nový klubový rekord, keď prekonal vlastný bodový zápis zo sezóny 2018/2019 (128). Lídrom súťaže bol aj s 53 presilovkovými bodmi. Spolu s McDavidom sú len dvaja z piatich hráčov v histórii profiligy, ktorí v jednej sezóne zaznamenali 100 asistencií.

MacKinnon bol druhý najproduktívnejší hráč základnej časti, dosiahol v nej 140 bodov za 51 gólov a 89 asistencií. Dvadsaťosemročný kanadský center prekonal svoje predošlé bodové maximum z minulej sezóny o 29 bodov. S 51 presnými zásahmi bol štvrtý najlepší strelec profiligy, jeho 48 presilovkových bodov ho radí na druhé miesto za Kučerova. V lige bol najlepší so 405 strelami na bránku. MacKinnon bodoval v úvodných 35 domácich dueloch sezóny (77 bodov, 29+48), čo je najdlhšia séria od ročníka 1988/89, keď legendárny Wayne Gretzky v drese Los Angeles bodoval v 40 domácich zápasoch za sebou. Informoval o tom oficiálny web NHL.