Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Fiorentina vyradila Plzeň, Aston Villa postúpila cez Lille

Nicolas Gonzalez z Fiorentiny oslavuje skórovanie počas druhého zápasu štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy medzi Fiorentinou a Viktoriou Plzeň na štadióne Artemia Franchiho vo Florencii v Taliansku vo štvrtok 18. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Správu aktualizujeme.Prvý polčas vo Florencii bol jednoznačne v réžii domáceho celku, ktorý však nedokázal premeniť svoje šance.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. apríla (TASR) - Futbalisti AC Fiorentina postúpili do semifinále Európskej konferenčnej ligy 2023/24. Po úvodnej bezgólovej remíze v Plzni sa aj štvrtková odveta skončila v riadnom hracom čase 0:0 a vlaňajší finalista rozhodol o postupe až v predĺžení, v ktorom strelil dva góly. V boji o finále ho čakajú Bruggy, ktoré zdolali PAOK Solún celkovo 3:0 (1:0, 2:0). Medzi najlepšiu štvoricu sa dostala aj Aston Villa po výhre 4:3 v jedenástkovom rozstrele v Lille. "Villans" nastúpia v ďalšej fáze proti Olympiakosu Pireus, ktorý zdolal Fenerbahce taktiež v rozstrele 3:2.

Prvý polčas vo Florencii bol jednoznačne v réžii domáceho celku, ktorý však nedokázal premeniť svoje šance. Vyznamenal sa brankár Plzne Jedlička, ktorý v 6. minúte chytil tutovku Ranieriho a pohotovo aj strelu Kouameho do protipohybu. V závere polčasu mu dvakrát pomohla bránková konštrukcia. Nádeje Plzne na postup klesli v 66. minúte, keď videl Cadu za šľapák červenú kartu. Domáci však nedokázali využiť ani polhodinovú presilovku. Podarilo sa im to až v druhej minúte predĺženia, keď sa po rohu dostal k odrazenej lopte Gonzalez - 1:0. Oslabená Plzeň už nedokázala reagovať, v 108. minúte dostala druhý gól od Biraghiho a rozlúčila sa so súťažou. Slovenský brankár hostí Marián Tvrdoň sedel na lavičke náhradníkov, Erik Jirka chýbal pre zranenie.

Aston Villa prišla o náskok z prvého zápasu už po štvrťhodine, keď domácim vyšla pekná akcia, na ktorej konci skóroval Yazici. V ďalšom priebehu boli na lopte hostia, ale v prvom polčase ani raz nevystrelili. Slovenský rozhodca Kružliak si v jeho závere musel spraviť poriadok na ihrisku a žlté karty ukázal trom hráčom aj obom trénerom. V 68. minúte poslal Haraldsson center z rohu na hlavu kapitána Andreho a domáci viedli 2:0. Postupový gól z toho ale nebol, Aston Villa si v záverečných minútach prvýkrát vytvorila poriadny tlak a v 87. vyrovnal dvojzápas Cash. V predĺžení gól nepadol a o postupe anglického tímu rozhodli až penalty, ktoré Villa vyhrala 4:3.

Bruggy si priniesli do odvety v Solúne náskok 1:0 a o postupe rozhodli už v prvom polčase. V oboch prípadoch im vyšli rýchle brejky. V 33. minúte po pravej strane, keď Sabbe naservíroval loptu Jutglovi a ten ju poslal do odkrytej brány. Španielsky útočník sa postaral aj o druhý gól, v nadstavenom čase dorazil do siete loptu po akcii na ľavej strane. Gól potvrdil aj VAR, ktorý preskúmal možný ofsajd. Ďalšie góly už nepadli a Bruggy si postrážili postup.

Fenerbahce prehralo v prvom zápase v Grécku 2:3, ale manko stiahlo už po jedenástich minútach domácej odvety. Na hranici šestnástky dostal dostatok miesta Kahveci a loptu poslal k pravej tyčke. V ďalšom priebehu a ani v predĺžení už ani jeden tím neskóroval a tak duel dospel do rotsrelu. V ňom mali pevnejšie nervy hráči hostí a vyhrali 3:2.

Prvé semifinálové zápasy sú na programe 2. mája, odvety o sedem dní neskôr.



odvety štvrťfinále EKL:

OSC Lille - Aston Villa 2:1 pp (2:1, 1:0) 3:4 v rozstrele z 11 m
Góly: 15 Yazici, 68. Andre - 87. Cash. Rozhodovali: KRUŽLIAK - HANCKO, POZOR (všetci SR).

/prvý zápas: 1:2, postúpila Aston Villa/



AC Fiorentina - Viktoria Plzeň 2:0 pp (0:0, 0:0)
Góly: 92. Gonzalez, 108. Biraghi, ČK: 66. Cadu (Plzeň). Rozhodoval: Manzano (Šp.)

/prvý zápas: 0:0, postúpila Fiorentina/



PAOK Solún - Club Bruggy 0:2 (0:2)
Góly: 33. a 45. Jutgla

/prvý zápas: 0:1, postúpili Bruggy/



Fenerbahce Istanbul - Olympiakos Pireus 1:0 (1:0) - predlžuje sa
Gól: 11. Kahveci

/prvý zápas: 2:3/



ďalší program EKL:

2. mája: prvé zápasy semifinále

9. mája: odvety semifinále

29. mája 21.00 h, Atény: finále