Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Fíni majú v nominácii štyroch hráčov z NHL a 17-ročného Heleniusa

Fínsky hráč Teemu Hartikainen (vpravo) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil štvrtý gól v zápase A-skupiny na MS 2023 v hokeji Fínsko - Francúzsko v Tampere 17. mája 2023. Foto: TASR/AP

Fínsky realizačný tím zatiaľ nevie potvrdiť, či všetkých hráčov zapíše už pred šampionátom na súpisku.

Helsinki 5. mája (TASR) - Štyria hráči z NHL figurujú v nominácii Fínska na tohtoročné MS v Prahe a Ostrave. Medzi nimi je obranca Olli Määttä z Detroitu Red Wings a útočníci Jesse Puljujärvi s Valtterim Puustinenom (obaja Pittsburgh Penguins) a Mikael Granlund zo San Jose Sharks. Tréner Jukka Jalonen oznámil zloženie svojho tímu po nedeľnom súboji o celkové prvenstvo na Českých hokejových hrách, keď zdolali v severskom derby Švédov 4:3 po predĺžení a nájazdoch.

V 25-člennom kádri figurujú traja brankári, ôsmich obrancov a štrnásť útočníkov. Pätnásť hráčov má skúsenosti z predchádzajúcich svetových šampionátov a siedmi sa tešili zo zlata. V tíme je aj sedemnásťročný talent Konsta Helenius, ktorého by mal byť v najlepšej desiatke tohtoročného draftu. V sezóne odohral za Jukurit vo fínskej najvyššej súťaži 51 zápasov v základnej časti a získal 36 bodov (14+22), v play off pridal šesť duelov a zaznamenal dva góly a štyri asistencie.

"Výber hráčov do záverečnej nominácie je vždy náročný, pretože z kádra vypadávajú skúsení hráči. Všetkým, ktorí sa zúčastnili kempu patrí veľké poďakovanie, ale tentoraz sa nedostali do zostavy," uviedol tréner Jalonen pre oficiálnu stránku zväzu.

Fínsky realizačný tím zatiaľ nevie potvrdiť, či všetkých hráčov zapíše už pred šampionátom na súpisku. "Samozrejme, ešte budeme sledovať play off NHL, ale hráči, ktorí boli dnes nominovaní, by sa mali predstaviť na turnaji," povedal generálny manažér Jere Lehtinen. "Suomi" odštartujú svoju púť na šampionáte v piatok 10. mája proti domácemu Česku. V pražskej A-skupine hrajú ešte s Veľkou Britániou, Nórskom, Rakúskom, Kanadou, Dánskom a Švajčiarskom.

Nominácia Fínska na MS v Prahe a Ostrave:

Brankári: Harri Säteri (EHC Biel-Bienne/Švajč.), Lassi Lehtinen (MoDo/Švéd.), Emil Larmi (Växjö Lakers HC/Švéd.)
Obrancovia: Rasmus Rissanen (Örebro/Švéd.), Olli Määttä (Detroit Red Wings/NHL), Mikko Lehtonen (ZSC Lions/Švajč.), Oliwer Kaski (HV71/Švéd.), Vili Saarijärvi, Juuso Riikola (obaja SCL Tigers/Švajč.), Veli-Matti Vittasmäki (Tappara Tampere), Jesper Mattila (KalPa Kuopio)
Útočníci: Jere Innala (Frölunda HC/Švéd.), Juha Jääskä, Iiro Pakarinen (obaja HIFK Helsinki), Konsta Helenius, Patrik Puistola, Pekka Jormakka (všetci Jukurit), Hannes Björninen (Örebro/Švéd.),Jesse Puljujärvi, Valtteri Puustinen (obaja Pittsburgh Penguins/NHL), Arttu Hyry (Kärpät Oulu), Mikael Granlund (San Jose Sharks/NHL), Ahti Oksanen (IK Oskarshamn/Švéd.), Oliver Kapanen (KalPa Kuopio), Saku Mäenalanen (SCL Tigers/Švajč.)