Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom pre medveďa

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Je viac ako nevyhnutné dovybaviť zásahové tímy požadovanými príslušnými prostriedkami, inak nebude možné zabezpečiť požadované zásahy v regiónoch Slovenska, tvrdí envirorezort.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Z ministerstva životného prostredia sa presunie 200.000 eur do Štátnej ochrany prírody SR. Peniaze sa majú využiť na zefektívnenie činnosti zásahového tímu pre medveďa hnedého vrátane jeho materiálno-technického vybavenia. S presunom mimorozpočtových prostriedkov v stredu súhlasila vláda.

"Doposiaľ neboli zásahové tímy dostatočne vybavené a neboli schopné so súčasným vybavením profesionálne a odborne zasiahnuť. Je viac ako nevyhnutné dovybaviť zásahové tímy požadovanými príslušnými prostriedkami, inak nebude možné zabezpečiť požadované zásahy v regiónoch Slovenska," tvrdí envirorezort. Doplnil, že členovia tímu nemali potrebné zbrane v dostatočnom počte, zbrane si striedali, neboli tiež nastrelené, a tým pádom disfunkčné.

Zásahový tím taktiež podľa materiálu nemal potrebné moderné prístroje na identifikáciu a pozorovanie medveďov, ako sú napríklad drony, termovízie, diaľkomery, ďalekohľady, softvéry na identifikáciu jedincov, ako aj IT technika - tablety a notebooky.

"Každý člen zásahového tímu potrebuje kvalitné krátke a dlhé zbrane (nie je možné striedať si zbrane z bezpečnostných dôvodov), s tým súvisiace náklady na trezory, uskladnenie, náboje, cvičenia. Taktiež je potrebné technické vybavenie, ochranné pomôcky a odevy, keďže členovia zásahových tímov trávia v teréne dni a noci za každého počasia," priblížilo ministerstvo.

Pokračuje, že zásahové tímy potrebujú vybavenia áut, a to svetelným signalizačným zariadením. Mali by tiež mať pravidelné školenia, vzdelávanie, preškolenie a poradenstvo. "Zlepšenie technickej vybavenosti členov zásahových tímov prispeje k tomu, že občania SR pocítia efektívnejšie zásahy v spolupráci s užívateľmi poľovných revírov a políciou," uviedol rezort.