Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vláda schválila návrh na výstavbu Hrobu neznámeho vojaka v Bratislave

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš počas 149. schôdze vlády SR v Bratislave 3. apríla 2019. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa rezortu obrany má byť symbolom patriotizmu a heroizmu občanov Slovenska.

Bratislava 3. apríla (TASR) - V parku pri Úrade vlády SR v bratislavskom Starom Meste má byť Hrob neznámeho vojaka. Vláda v stredu schválila návrh Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý ho chce zriadiť ako protokolárne miesto SR. Podľa rezortu obrany má byť symbolom patriotizmu a heroizmu občanov Slovenska.

"Hrob neznámeho vojaka ako protokolárne miesto Slovenskej republiky je ústredné pietne miesto a najčestnejší vojnový hrob, pri ktorom sa organizujú štátne pietne akty. Je trvalým symbolom nespochybniteľného vlastenectva a skutočného hrdinstva občanov štátu, ktorí do posledného písmena naplnili slová prísahy," ozrejmil rezort. Umelecké stvárnenie monumentu má symbolizovať aj slovenskú štátnosť, s dôrazom na politické a kultúrne dedičstvo a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť.

Areál chce ministerstvo vybudovať v zastavanom území mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, medzi Leškovou ulicou a Úradom vlády SR, na vymedzenej ploche areálu parku. Jeho celkový tvar a rozmer upravia podľa výsledkov verejnej urbanisticko-architektonickej súťaže vyhlásenej na jeho umelecké stvárnenie, vyplýva z predložených materiálov. Zadanie súťaže má pripraviť expertná medzirezortná komisia, v ktorej budú mať miesto i zástupcovia Pamiatkového úradu SR, Kancelárie Národnej rady SR, Kancelárie prezidenta SR a hlavného mesta.

Vybudovanie Hrobu neznámeho vojaka bude financované z rezervy vlády SR, na tento zámer vyčlenila 820.000 eur. Vo výslednej podobe má byť súčasťou hrobu jeden z hlavných symbolov vojenskej symboliky SR - vztýčený Blatnický meč, teda meč karolínskeho typu z prvej polovice 9. storočia, ktorý patril slovanskému veľmožovi z Turčianskej Blatnice.

"Slovensko sa týmto krokom pripojí k moderným demokratickým štátom, pre ktoré sú takého centrálne pietne miesta, najčestnejšie vojnové hroby, samozrejmosťou," povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS) s tým, že hrob neznámeho vojaka bude slúžiť predovšetkým na organizáciu štátnych pietnych aktov. "Všetci hrdinovia, ktorí padli v boji proti neprávosti, utláčaniu a totalite v akejkoľvek forme si zaslúžia, aby sa na ich skutky nikdy nezabudlo," uzavrel.

Poslanec Národnej rady SR Peter Osuský (SaS) v minulosti namietal, že Bratislavčania a Slovensko nepotrebujú nový pamätník padlým. Liberáli podľa jeho slov nemajú nič proti tomu, aby bol z parku odstránený pamätník komunistu Mareka Čulena, ale majú výhrady k tomu, aby na mieste postavilo MO pod vedením SNS pamätník, ktorý má pripomínať vlastenectvo a hrdinstvo Slovákov pri obrane vlasti. Doplnil, že v Bratislave je Námestie Slovenského národného povstania, čo je dôstojné, navštevované a v zápase o demokraciu a slobodu symbolické miesto na uctenie si hrdinstva Slovákov.