Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA o NAHRÁVKE TRNKU: R.Sulík apeluje na špeciálneho prokurátora

Na archívnej snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Spravodlivosť a poslanci sa dali na Slovensku kupovať oligarchami a finančnými skupinami, skonštatoval Truban.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Predseda SaS Richard Sulík vyzýva špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby ihneď nariadil väzbu pre bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Vyhlásil to v súvislosti s nahrávkou rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila.

"Špeciálny prokurátor pán Kováčik má zo zákona možnosť nariadiť väzbu pre Dobroslava Trnku, vyzývam ho tak urobiť. Toto nemôže ostať bez povšimnutia," povedal Sulík na pondelkovej tlačovej konferencii.

Podľa šéfa SaS sa Trnka v priamom prenose priznal, že konal v rozpore zo zákonom, "že si nechal ukladať peniaze za to, že robil rozhodnutia, ktoré nikdy robiť nemal".

"Vo fungujúcej krajine by najneskôr v týchto chvíľach zasahovalo zásahové komando a odviedli by Dobroslava Trnku v putách do cely predbežného zadržania," povedal Sulík s tým, že nerozumie, prečo sa tak nedeje a prečo sa tak nestalo za posledný mesiac.

Sulík na tlačovej konferencii tiež odpovedal novinárom, že nezobral peniaze od Mariana K. ani Haščáka za hlasy pri voľbe generálneho prokurátora v Národnej rade SR v roku 2010. "Nestál by som tu, lozil by som po kanáloch, keby na tom bola len štipka pravdy. Určite nie, definitívne vylučujem," povedal. Zverejnený rozhovor medzi Marianom K. a Trnkom sa mal týkať aj kupovania poslancov parlamentu, keď sa mal stať Trnka generálnym prokurátorom.

Sme rodina apeluje na dôkladné vyšetrenie nahrávky D. Trnku s Marianom K.


Na snímke poslanec NR SR Boris Kollár (SME RODINA) .
Foto: TASR - Martin Baumann

Ak majú mať opäť ľudia dôveru v štát, musí sa dôkladne vyšetriť nahrávka rozhovoru medzi prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom K. Povedal to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Reagoval tak na rozhovor, ktorý sa mal týkať údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Je tiež presvedčený, že kompetentné orgány začnú v tejto veci konať.

Kollár pripomína, že v minulosti bola zverejnená nahrávka s hlasom podobným expremiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a táto kauza bola "zametená pod koberec". "Tým, že sme vtedy nič neurobili, že sa to nevyšetrilo, tak to dovolilo tej chobotnici bujnieť, narástli jej ďalšie chápadlá a vznikol tu takmer mafiánsky štát," uviedol. Parlamentná strana Sme rodina sa chce pripojiť k opozícii, a chce tiež koordinovať postup v brannobezpečnostnom výbore.

I. Matovič: Premiér by mal začať konať ohľadom zverejnenej nahrávky


Igor Matovič, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian


Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič si myslí, že premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) by mal začať konať ohľadom zverejnenej nahrávky bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a Mariana K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Matovič chce tiež vedieť vysvetlenie od súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, čo robil deväť mesiacov, keď vedel o tejto nahrávke a nevzniesol voči Trnkovi obvinenie.

"Premiér by mal začať konať, keď sa nevie očistiť prokuratúra sama. V takejto kritickej situácii, v akej sa nachádzame, by mal konať. On je však skrytý a hovorí, že toto si musí vysporiadať prokuratúra medzi sebou. Zrejme niekde zlyháva systém," povedal Matovič. Ak by premiér prišiel so zmenou zákona ohľadom prokuratúry, OĽaNO ju podporí.

Chce tiež vedieť, prečo Čižnár neurobil nič, ak od januára vedel o nahrávke a prečo Trnku nezbavil mlčanlivosti. "Čižnár sa správa ako spolupáchateľ. Namiesto toho, aby spravil očistný proces v prokuratúre, bráni vyšetrovaniu a bráni tomu, aby mohol Trnka v tejto veci vypovedať," uviedol líder hnutia. Myslí si tiež, že súčasný generálny prokurátor sa správa ako sluha mafie a kryje ju.

Zároveň OĽaNO vyzýva všetky opozičné parlamentné aj mimoparlamentné strany, aby sa stretli a predstavili spoločný plán, ako očistiť políciu, prokuratúru a súdy.

Truban vyzval Čižnára, aby začal disciplinárne konanie voči Trnkovi


Na snímke predseda politického hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban.
Foto: TASR Jakub Kotian

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal okamžite začať disciplinárne konanie voči prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Povedal to líder koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Michal Truban v pondelok na tlačovej konferencii. Reagoval tak na zverejnenú nahrávku medzi bývalým generálnym prokurátorom Trnkom a Marianom K. Taktiež by sa mal začať riešiť aj spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák, ktorý si mal údajne kupovať hlasy poslancov.

"Spravodlivosť a poslanci sa dali na Slovensku kupovať oligarchami a finančnými skupinami," skonštatoval Truban. Predseda Spolu-OD Miroslav Beblavý tvrdí, že jadrom tohto problému nie je Marian K., pretože "on bol v skutočnosti len lokajom Haščáka". "Keď bol Haščák nahnevaný, tak aj Marian K. bol vystrašený. Haščák bol jediný, ktorý mu dokázal nahnať strach a donútiť ho k tomu, aby aj on nahnal strach Trnkovi," povedal. Pokiaľ budú mať podľa neho finančné skupiny ako Penta takú moc, akú majú, nikdy sa na Slovensku nič nezmení.


Rúca sa ďalší pilier štátu, prokuratúru ovládla rakovina, tvrdí Za ľudí


Veronika Remišová, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian

Na Slovensku sa momentálne rúca ďalší z pilierov štátu, prokuratúru ovládla "rakovina" a prokurátor namiesto toho, aby zločincov posielal do väzenia, snaží sa informácie predávať a speňažiť. V pondelok to vyhlásili zástupcovia mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová a Juraj Šeliga. Reagovali tak na zverejnenú nahrávku rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom K. Šeliga zároveň vyzval Trnku, aby sa vzdal funkcie prokurátora.

Remišová tvrdí, že parlament, súdnictvo, prokuratúra a polícia patria medzi základné piliere štátu. "V pondelok na verejnosť prenikli informácie, že prokurátor Generálnej prokuratúry SR, ktorá má za úlohu chrániť občana a gaunerov posielať do väzenia, mal obchodovať s informáciami, vydierať a dokonca ovplyvňovať výkon spravodlivosti v prospech mafie," povedala nezaradená poslankyňa Národnej rady SR s tým, že teraz sa rúca ďalší z pilierov štátu.

Najprv to bola podľa jej slov polícia, kde sa verejnosť dozvedela, že polícia mala "na pokyn mafie" lustrovať svojich vlastných občanov – novinárov. Ako podotkla, nasledovalo súdnictvo, kde sa občania dozvedeli, že na Slovensku sa dajú kúpiť rozsudky, sudcovia i celý proces spravodlivosti. „Teraz je to prokuratúra, kde prokurátor namiesto toho, aby zločincov posielal do väzenia, snaží sa informácie predávať a speňažiť. Takto to ďalej ísť nemôže,“ skonštatovala Remišová. Tvrdí, že ich strana má v programe riešenia, ako očistiť prokuratúru i súdnictvo.

Šeliga si myslí, že prokuratúru ovládla "rakovina". Vníma potrebu zmeniť spôsob voľby generálneho i špeciálneho prokurátora, ktorá podľa jeho slov musí byť verejnejšia a inak k nej musí pristúpiť aj parlament. „Musíme posilniť prokurátorskú radu, otvoriť ju aj mimo radov prokurátorov po vzore súdnej rady, aby bol posilnený prvok kontroly,“ podotkol. Volá aj po náhodnom prideľovaní spisov prokurátorom, negatívne totiž vníma, aby si niektorí pod seba vzťahovali tie najvýraznejšie a najcitlivejšie kauzy. "Ak Trnka má zvyšok cti, tak by sa mal vzdať funkcie prokurátora a odísť," vyhlásil Šeliga. Občianska konzervatívna strana (OKS) vyzvala generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby postavil Trnku mimo službu.

Denník N informoval o tom, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N Marian K. vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí. Haščák sa dištancuje od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmieta ich.


T. Drucker vyzýva premiéra a prezidentku na zvolanie Bezpečnostnej rady



Na archívnej snímke Tomáš Drucker.
Foto: TASR - Marko Erd


Zakladateľ mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker vyzýva premiéra a prezidentku na zvolanie Bezpečnostnej rady (BR) SR. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Martina Šoltésová.

Exminister zdravotníctva a vnútra to vyhlásil v súvislosti s nahrávkou rozhovoru medzi Dobroslavom Trnkom a Marianom K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila.

"Po tom, ako sa občania mali možnosť dozvedieť o prehnitosti slovenského súdnictva, vychádza postupne na povrch, že podobne skorumpovaná bola aj časť prokuratúry pod vedením vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku," komentoval.

Situácia je podľa Druckera natoľko vážna, že predstavuje ohrozenie podstaty fungovania demokracie na Slovensku. "Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) musí okamžite zvolať Bezpečnostnú radu a prijať všetky nevyhnutné opatrenia, aby zamedzil strate dôvery občanov v spravodlivosť a fungujúci štát," vyhlásil. Za nevyhnutné považuje tiež dostať všetkých skorumpovaných prokurátorov mimo služby.

V prípade, že premiér nebude ochotný "urýchlene a rázne konať", vyzýva k zvolaniu BR a podniknutiu nevyhnutných krokov prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

Drucker tiež upozornil, že hoci majú všetky relevantné orgány nahrávku Trnku s Marianom K. viac než rok, doteraz sa nič neudialo. "V civilizovanej krajine by takýto prokurátor bol už dávno postavený mimo služby a sedel vo vyšetrovacej väzbe," hovorí.

Strana Magyar Fórum – Maďarské fórum (MF) považuje za smutné hlavne to, že Trnka je stále prokurátorom generálnej prokuratúry. "Skutočnosť, že to súčasný generálny prokurátor mlčky toleruje, poukazuje na systémové zlyhanie prokuratúry ako takej," povedal predseda strany Zsolt Simon.

Fórum preto vyzýva generálneho prokurátora, aby konal a vyvodil personálne zmeny. "Za rovnako dôležité považujeme po zmene vlády, aby aj systém prokuratúry prešiel hĺbkovou zmenou," uviedli. Nemalo by sa podľa nich opakovať, aby prokuratúra skákala, ako si to "náš človek" žiada.