Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Sýkora: Na trampolínach a nafukovacích hradoch je vyššie riziko úrazu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Vládne nariadenie, ktoré určovalo povinnosti výrobcov nových zariadení na detských ihriskách, bolo účinné do 1. apríla.

Bratislava 16. júla (TASR) – Na trampolínach či nafukovacích hradoch, ktoré v lete často vidieť na rôznych jarmokoch či pri prevádzkach s občerstvením, hrozí vyššie riziko úrazov ako na fixných ihriskách. „Tieto zariadenia sa častejšie rozoberajú a skladajú a preto je aj vyššia pravdepodobnosť nesprávnej inštalácie,“ konštatuje inšpektorka Daniela Hudecová zo spoločnosti TÜV SÜD Slovakia.

„Na trampolínach sa stáva veľa úrazov predovšetkým končatín. Najčastejšie preto, lebo sa nedodržiavajú základné pravidlá. Na jednej trampolíne by malo byť len jedno dieťa, ale keď ich je tam niekoľko naraz, môžu sa zraziť, vystrčiť či vypadnúť odtiaľ,“ hovorí Ľubomír Sýkora z Kliniky detskej chirurgie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Vládne nariadenie, ktoré určovalo povinnosti výrobcov nových zariadení na detských ihriskách, bolo účinné do 1. apríla. Nahradiť ho mal nový zákon o detských ihriskách. Zatiaľ je v legislatívnom procese, účinný by mal byť od začiatku budúceho roka. "Tento termín sa ešte môže zmeniť v závislosti od prípadných úprav počas prerokúvania legislatívy v Národnej rade SR," uviedol pre TASR Maroš Stano, hovorca Ministerstva hospodárstva SR, ktoré zákon pripravuje. K návrhu zákona Hudecová pripomína, že práve nafukovacie hrady či trampolíny podľa neho nebudú musieť prejsť kontrolou.

"Kontroly by predstavovali neprimeranú záťaž pre vlastníkov dočasných ihrísk napríklad pri organizovaní jarmokov, kde je ako sprievodná atrakcia hrad na skákanie detí. Bez výnimky by takýto hrad musel prejsť vstupnou kontrolou, ktorá zahŕňa obhliadku detského ihriska a následné vydanie inšpekčného certifikátu, ktoré môže trvať 30 dní," vysvetľuje výnimku pre tieto ihriská Stano. Pripomína, že do prijatia nového zákona sa bezpečnosť zariadení detských ihrísk posudzuje podľa zákona o ochrane spotrebiteľa a nariadenia vlády SR o všeobecnej bezpečnosti.

Deti často vidieť aj na fitnes strojoch. Tie však nie sú určené na hranie, ale na cvičenie mládeže a dospelých. „Norma, ktorá sa na ne vzťahuje, hovorí, že podmienkou je výška používateľa minimálne 140 centimetrov,“ pripomína Miloslav Jurík zo spoločnosti Studio 21. Takéto zariadenia by nemali byť súčasťou priestoru určeného primárne na hru detí. „Ak sa aj nachádzajú v jednom parku, musia byť inštalované v samostatnej časti, respektíve jasne oddelené,“ dodáva.