Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Súhrn vládou prerokovaných návrhov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

TASR prináša sumár vládou prerokovaných zákonov.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý v stredu schválila vláda.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda. Zároveň odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.




Bratislava 24. apríla (TASR) - Vláda v stredu odmietla návrhy na kandidátov na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie aj Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) za Slovenskú republiku.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Kandidáta na nového šéfa Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR navrhne Národnej rade SR vláda bez odporúčania hodnotiacej komisie. Kabinet zrušil uznesenia predchádzajúcich vlád o spôsobe výberu vhodného kandidáta, argumentuje tým, že neviedli k obsadeniu postu.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Za výdavky počas štyroch mimoriadnych situácií v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov z tretích krajín by mali preplatiť samosprávam spolu 96.342 eur. Návrh Ministerstva vnútra (MV) SR v stredu schválila vláda.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má v prípade vrakunskej skládky v Bratislave stanoviť najvhodnejší variant jej sanácie. Urobiť tak má do dvoch mesiacov. Zároveň má ukončiť zmluvu z roku 2018, ktorou vykonávali geologické práce súvisiace s plánovanou sanáciou určitých pozemkov. Vyplýva to z informácie o aktuálnom stave, priebehu a aktivitách k sanácii environmentálnej záťaže, ktorú vláda v stredu zobrala na vedomie.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Z ministerstva životného prostredia sa presunie 200.000 eur do Štátnej ochrany prírody SR. Peniaze sa majú využiť na zefektívnenie činnosti zásahového tímu pre medveďa hnedého vrátane jeho materiálno-technického vybavenia. S presunom mimorozpočtových prostriedkov v stredu súhlasila vláda.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Dlh v zdravotníctve vlani stúpol na 817,03 milióna eur. Ide o medziročný rast o 4,61 milióna eur. Dlh mohol byť ešte vyšší, ak by nedošlo k dofinancovaniu. Najvyššie záväzky po lehote splatnosti mali štátne univerzitné a fakultné nemocnice, tvorili viac ako 80 percent z dlhu v celom sektore. Vyplýva to z informácie ministerstva zdravotníctva, ktorú vláda vzala v stredu na vedomie.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Envirorezort by mal prijať nový regulačný rámec pre batérie a akumulátory prostredníctvom legislatívy odpadového hospodárstva. Mal by tiež prispôsobiť nakladanie s batériami a akumulátormi a systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov podmienkam nového regulačného rámca. Vyplýva to zo zmeny Programu odpadového hospodárstva SR na roky 2021 - 2025, ktorú vláda v stredu schválila.





Bratislava 24. apríla (TASR) - V roku 2023 všetky orgány štátnej správy prijali 85 petícií a 3288 sťažností. Medziročne počet doručených petícií poklesol o tri, počet doručených sťažností vzrástol o 198. Vyplýva to z Informácie o vybavovaní petícií a sťažností za rok 2023 Úradom vlády (ÚV) SR a orgánmi štátnej správy, ktorú v stredu vzala vláda na vedomie.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Počas rokov 2019 až 2023 sa splnilo všetkých 21 úloh akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda. Materiál však upozorňuje, že hrozba obchodovania s ľuďmi je napriek dosiahnutému naďalej vysoká. Dodatočné výzvy pre Slovensko prináša významný nárast počtu tranzitujúcich aj zostávajúcich odídencov.