Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súdna rada schválila nový etický kódex sudcov

Na snímke predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Schválené zásady obsahujú princípy, ktorými sa musí riadiť sudca pri výkone svojho povolania, ako aj v osobnom, mimopracovnom živote.


Košice 17. decembra (TASR) – Súdna rada SR dnes schválila nové Zásady sudcovskej etiky. Podľa predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej jej členovia prijali moderné, jasné a jednoznačne vymožiteľné pravidlá správania sa sudcov, ktoré formou i obsahom vychádzajú z medzinárodne overených najlepších skúseností.

"Teší ma, že aj v tejto oblasti zavádzame vysoký európsky štandard. Verím, že tento kódex sudcovia na celom Slovensku príjmu za svoj a pomôže zvýšiť dôveru v justičný systém," povedala Bajánková po dnešnom rokovaní Súdnej rady v Košiciach.

Nové zásady boli prijaté v spolupráci s orgánmi sudcovskej samosprávy, teda so sudcovskými radami jednotlivých súdov na celom Slovensku. Dokument schválilo jednomyseľne všetkých 16 prítomných členov rady.

Schválené zásady obsahujú princípy, ktorými sa musí riadiť sudca pri výkone svojho povolania, ako aj v osobnom, mimopracovnom živote. Za účelom čo najlepšieho uplatňovania a interpretovania schválených zásad boli do kódexu priamymi odkazmi včlenené najvýznamnejšie európske dokumenty týkajúce sa sudcovskej etiky, ktoré sa tak stávajú prameňom slovenského práva v oblasti sudcovskej etiky, ako aj Etický kódex Združenia sudcov Slovenska.

Návrhom sa preberajú princípy a interpretačné pravidlá obsiahnuté v dokumente Výboru ministrov Rady Európy, v Londýnskej deklarácii Európskej siete súdnych rád či v Magne charte sudcov schválenej Poradnou radou Európskych sudcov.

"Pripomínam, že porušenie zásad sudcovskej etiky bude v zmysle zákona porušením základných povinností sudcu, za ktoré je možné uložiť disciplinárne opatrenie," uviedla Bajánková.

Garantom dodržiavania zásad sudcovskej etiky sú podľa dokumentu samotní sudcovia, všetky sudcovské rady pri jednotlivých súdoch a Súdna rada SR. Tá vykonáva všeobecný dohľad nad aplikáciou a dodržiavaním zásad sudcovskej etiky, zjednocovať bude rozličné stanoviská.

Členovia Súdnej rady na rokovaní rozhodovali hlasovaním o jednotlivých častiach textu. K dispozícii mali dva ucelené návrhy, jeden predložil podpredseda rady Ján Vanko, druhý obšírnejší predsedníčka komisie pre prípravu etického kódexu Elena Berthotyová. Za prijatú verziu hlasovali obaja. "Výsledná podoba je konsenzom všetkých prítomných členov Súdnej rady," konštatovala Bajánková.

Podľa Berthotyovej každá zo strán ustúpila a došlo k určitému kompromisu. "Dohodli sme sa na zásadách, ktoré sú sudcovia povinní dodržiavať, a tie jednotlivé zásady budú rozmenené na odporúčania, ktoré budú tvoriť prílohu k Zásadám sudcovskej etiky, tie rada príjme dodatočne. Dôležité, čo sa podarilo presadiť, je, že Súdna rada si bude kreovať určitú etickú komisiu, ktorá bude v budúcnosti môcť riešiť etické dilemy sudcov, ale bude aj zjednocovať výklad noriem etického správania sudcov, pokiaľ príde k nejednotnému výkladu týchto noriem zo strany sudcovských rád," povedala pre novinárov.

Predmetom dnešného rokovania Súdnej rady bol aj prieskum mimovládnej organizácie Via Iuris a agentúry Focus, ktorý poukázal na rekordnú nedôveru slovenskej verejnosti k súdom. Via Iuris na zasadnutí zastupovala advokátka Zuzana Čaputová, ktorá ocenila, že sa Súdna rada rozhodla venovať týmto údajom pozornosť a hľadať riešenia. "Jeden zo záverov tohto zasadnutia je, že sa v spolupráci a v rozsiahlejšom hlbšom prieskume bude pátrať po príčinách tejto nedôvery," povedala.