Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 27. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 27. marca 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová apeluje na ľudí, aby sa zúčastnili aj na druhom kole prezidentských volieb. Volebnú účasť v prvom kole, ktorá dosiahla 51,91 percenta, označila za dobrú správu.



Bratislava - Premiér Robert Fico podporuje prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho aj v druhom kole volieb. Jeho protikandidáta Ivana Korčoka označil za vojnového štváča, Pellegrini si podľa neho uvedomuje hodnotu mieru.



Bratislava - Koaličná SNS plne podporí v druhom kole prezidentských volieb kandidáta a predsedu parlamentu Petra Pellegriniho.

- Opozičné KDH jednoznačne podporuje v druhom kole prezidentských volieb kandidáta Ivana Korčoka.



Bratislava - Opatrenia prijaté Bezpečnostnou radou SR v súvislosti s teroristickým útokom v Moskve treba vnímať ako preventívne. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Francúzsko zvýšilo na celom svojom území bezpečnostné opatrenia na najvyšší stupeň, tzv. mimoriadne riziko atentátu.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera vymenovala 39 nových vysokoškolských profesorov.



Bratislava - Premiér SR Robert Fico zdôraznil na stretnutí s vrchným veliteľom spojeneckých síl NATO v Európe, generálom Christopherom G. Cavolim, záujem Slovenska podporovať Ukrajinu všetkými dostupnými prostriedkami. Zopakoval však jasný postoj vlády neposielať na Ukrajinu smrtiace zbrane.



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustí od 1. mája pilotný projekt Právo na prvé zamestnanie vo výške 13 miliónov eur. Zamestnávateľovi tak štát preplatí 90 % celkovej ceny práce mzdy zamestnanca. Týka sa to najmä čerstvých absolventov, ale aj ľudí, ktorí sa chcú vrátiť späť zo zahraničia.



Bratislava - Sociálna poisťovňa zvyšuje starobné a predčasné starobné dôchodky pracujúcim dôchodcom za rok 2023. Ide o viac ako 160.000 starobných a predčasných starobných dôchodkov.



Bratislava - Slovenská lekárska komora víta zvýšenie financií pre ambulantný sektor. Obáva sa však, že nebude dostatočné. Naďalej hrozí, že niektoré ambulancie od apríla zavedú poplatky.



Bratislava - Mimoriadna situácia z dôvodu výskytu synantropných jedincov medveďa hnedého platí k včerajšiemu dňu na území 16 okresov Slovenska.



Bratislava - Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Získať ho môže 400 študentov. Avizoval to minister školstva Tomáš Drucker.

Vojany - V elektrárni vo Vojanoch včera odstavili posledné turbíny, čím sa skončila takmer 60-ročná história kedysi najväčšej tepelnej elektrárne v bývalom Československu.



Bratislava - Krajský súd v Bratislave potvrdil zamietnutie návrhov na nariadenie neodkladného opatrenia v prípade ďalších troch prípadov policajtov, tzv. čurillovcov, ktorí boli postavení mimo služby.



Bratislava- Úrad inšpekčnej služby zasahoval včera v objekte Ministerstva vnútra SR v Žiline, zadržali štyroch policajtov.



Bratislava - Na jedného Slováka pripadá ročne 99 kilogramov potravinového odpadu. Z domácností pochádza 67 percent. Analýza vychádza z najaktuálnejších údajov Eurostatu z roku 2021.



Bratislava - Na internete nakupuje 80 % ľudí na Slovensku, pričom takmer polovica z nich pravidelne.



Bratislava - Nová električková trať v bratislavskej Petržalke v úseku Jungmannova - Janíkov dvor má byť odovzdaná mestu do 15. decembra tohto roka.



Viedeň – Rakúsky súd včera odsúdil 24-ročnú opatrovateľku zo Slovenska na 20 rokov väzenia za vraždu seniora, o ktorého sa starala. K činu došlo 5. októbra 2023.



Brusel - Rada Európskej únie včera schválila Európsky zákon o slobode médií, ktorého cieľom má byť ochrana slobody médií, plurality a redakčnej nezávislosti v krajinách EÚ.



Varšava - NATO zvažuje možnosť zostreľovať ruské rakety, ktoré sa priblížia k hraniciam Severoatlantickej aliancie, vyhlásil včera námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna.



Londýn - Vrchný súd v Londýne odročil verdikt v prípade vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea z Británie do Spojených štátov na 20. mája.



Brdo – Nemecký kancelár Olaf Scholz sa na návšteve Slovinska opätovne vyslovil za čo najskoršie prijatie šiestich krajín západného Balkánu do Európskej únie.



Belém - Prezidenti Brazílie a Francúzska - Luiz Inácio Lula da Silva a Emmanuel Macron - spustili program zameraný na získanie jednej miliardy eur ako investícií do bioekonomiky v Amazónii na území Brazílie a Francúzskej Guyany.



Mexiko - V Mexiku, sužovanom suchom, horia lesy v takmer polovici jeho štátov.



Oslo - Slovenskí futbalisti remizovali vo včerajšom prípravnom zápase na pôde Nórska 1:1.