Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. mája 2024 - 17.45 h.

Kyjev - Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Po schôdzke si Čaputová prebrala z rúk Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie Rad Jaroslava Múdreho 1. stupňa. Ukrajinskému prezidentovi zase udelila slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža 1. triedy.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podávajú ruky po tlačovej konferencie v Kyjeve 10. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Vláda a ministerstvo kultúry tu nie sú na plnenie programu opozičných, progresívnych a liberálnych strán, ale aby sme napĺňali naše sľuby a záväzky. Demokraciu na Slovensku nikto neohrozuje. Uviedla to ministerka kultúry Martina Šimkovičová v Národnej rade SR počas diskusie k opozičnému návrhu na jej odvolanie. Kritizovala rozdeľovanie spoločnosti a urážky voči ľuďom s odlišným názorom.

- Ministerka kultúry Martina Šimkovičová nemá žiadnu víziu pre svoj rezort, nič nebuduje. Vyhlásila to podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) počas diskusie k návrhu na odvolanie ministerky. Jaurová je presvedčená, že v SNS by vedeli nájsť kompetentnejšiu osobu na tento post.

- Poslanci ukončili popoludní diskusiu o návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Zároveň ukončili aj rokovací deň. Diskusia trvala od rána, vystúpilo viacero rečníkov z radov opozície aj koalície, členovia vlády aj ministerka kultúry.



Bratislava - Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. Dnes na to upozornila Sociálna poisťovňa.

Bratislava - Ministerstvo práce dnes informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.



Bratislava - Opozičné KDH vyzýva vládu, aby na najbližšom rokovaní začala riešiť problémy ľudí, ktorí sú najviac ohrození chudobou, a to najmä jednorodičovské domácnosti a rodiny s viacerými deťmi.

Na snímke poslankyňa NR SR Martina Holečková (KDH).
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa včera schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo dnes ministerstvo financií.



Bratislava - Mesto naďalej verí, že električky začnú po novej trati v bratislavskej Petržalke v úseku Jungmannova - Janíkov dvor premávať do konca tohto roka. S výstavbou trate sa v tomto začalo koncom novembra 2021. Väčšina nákladov má byť hradená z eurofondov.



Moskva - Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, dnes odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny. Na post premiéra ho navrhol prezident Vladimir Putin a Mišutin mu teraz musí do týždňa predložiť mená kandidátov na posty ministrov a podpredsedov vlády.



Kyjev — Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Niekoľko krajín vrátane Dánska, Holandska, USA a Nórska sa zaviazalo darovať Ukrajine desiatky stíhačiek F-16 na posilnenie jej protivzdušnej obrany. Podľa dohôd mal Kyjev prvé stroje dostať v lete tohto roku po ukončení výcviku ukrajinských pilotov.



Washington - Spojené štáty dnes oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur).



Frankfurt nad Mohanom - Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky, ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby.



Ostrava - Pred zápasom slovenských hokejistov proti Nemecku na MS v Ostrave bolo vo fanzóne počuť prevažne slovenčinu. Hlúčiky fanúšikov mierili do tretieho najväčšieho mesta v Česku už od rána a postupne sa usádzali v miestnych podnikoch.

Na snímke slovenskí hokejoví fanúšikovia trávia čas vo fanzóne pred zápasom základnej B-skupiny Slovensko - Nemecko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v piatok 10. mája 2024.
Foto: TASR - Michal Runák