Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 24. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý dnes schválila vláda.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas výjazdového rokovania vlády v Dolnej Krupej, okres Trnava 24. apríla 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Vláda dnes odmietla návrhy na kandidátov na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie aj Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) za Slovenskú republiku. Súdna rada SR ako kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ navrhovala Michala Kianičku. Do ESĽP navrhovala Zuzanu Vikarskú, Radoslava Procházku a Mariána Gibu.



Bratislava - Kandidáta na nového šéfa Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR navrhne Národnej rade SR vláda bez odporúčania hodnotiacej komisie. Kabinet zrušil uznesenia predchádzajúcich vlád o spôsobe výberu vhodného kandidáta, argumentuje tým, že neviedli k obsadeniu postu.



Bratislava - Z ministerstva životného prostredia sa presunie 200.000 eur do Štátnej ochrany prírody SR. Peniaze sa majú využiť na zefektívnenie činnosti zásahového tímu pre medveďa hnedého vrátane jeho materiálno-technického vybavenia. S presunom mimorozpočtových prostriedkov dnes súhlasila vláda.



Bratislava - Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda. Zároveň odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Za výdavky počas štyroch mimoriadnych situácií v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov z tretích krajín by mali preplatiť samosprávam spolu 96.342 eur. Návrh ministerstva vnútra dnes schválila vláda.



Bratislava - Šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár považuje za nevyhnutné, aby sa dialóg, uplatňovanie rovnakých štandardov a mier vrátili do slovníkov diplomacie. Pripomenul, že Slovensko podporuje multilateralizmus a diplomaciu za mier. Uviedol to pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa multilateralizmu a mierovej diplomacie.



Bratislava - O zmenách vo fungovaní Fondu na podporu umenia (FPU) sa bude v Národnej rade SR hlasovať až budúci štvrtok o 11.00 h. Presunúť hlasovanie z dnešného dňa na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU. Michelko návrh predniesol na základe dohody troch poslaneckých klubov.

Na archívnej snímke plénum počas schôdze NR SR.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa majú zjednotiť. Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur.



Bratislava - Mimovládne organizácie sa pre návrh zákona k Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) obracajú na európske inštitúcie. Za listom stoja Nadácia Zastavme korupciu, Via Iuris, Transparency International Slovensko, INEKO, Investigatívne centrum Jána Kuciaka, MEMO 98 a Reportéri bez hraníc.



Bratislava - Príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), sa zrýchli. Umožní to zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T, ktorý Národná rada SR dnes definitívne schválila.



Sydney - Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney. Majiteľ platformy Elon Musk v utorok avizoval, že X sa voči príkazu odvolá.



Tchaj-pej - Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.



Londýn - Futbalisti Arsenalu si včera pripísali najvyššie víťazstvo nad Chelsea v histórii. Mestského rivala deklasovali v 29. kole anglickej Premier League 5:0 a prekonali viac ako 90-ročný rekordný triumf nad týmto súperom z novembra 1930 (5:1).