Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 27. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 27. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Vláda súhlasí so začatím obstarávania na rekonštrukciu areálu Úradu vlády Slovenskej republiky. Predpokladané výdavky na realizáciu prác sú na úrovni 7.136.228 eur.



Bratislava/Galanta - Niektoré podmienky prijatia vysokokvalifikovaných zamestnancov na územie Slovenskej republiky sa majú zjednodušiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o pobyte cudzincov, ktorý dnes schválila vláda. Rezort vnútra návrh predložil najmä v reakcii na prijatie smernice Európskej únie.

- Novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie by mala zjednodušiť a zrýchliť proces posudzovania z dôvodu prepojenia s povoľovacím procesom pre stavby a prevádzky podliehajúce posudzovaniu vplyvov. Vyplýva to z návrhu legislatívnej úpravy, ktorý schválila vláda.

- Vláda schválila aj novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má zjednotiť pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní. Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur.

- Vládny kabinet odobril tiež návrh novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele z dielne ministerstva práce. Pre špecializované samostatné skupiny v centrách pre deti a rodiny by sa mala hranica sumy finančného príspevku podľa počtu miest zvýšiť o 40 percent.

- Zmeniť by sa mali aj ustanovenia Zákonníka práce o povinnosti dodávateľa služby na území Slovenska vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce z dielne ministerstva práce, ktorú schválila vláda.



Bratislava/Galanta - Cestujúci medzi ukrajinským Kyjevom a východným Slovenskom by sa mali voziť po širokorozchodnej trati cez hraničný priechod Pavlovo - Maťovské Vojkovce. Linka by mala končiť v Haniske pri Košiciach, odkiaľ by cestujúcich odviezli autobusy na letisko alebo na železničnú stanicu v Košiciach. Vyplýva to z návrhu projektu zabezpečenia železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou cez pohraničnú stanicu Pavlovo - Maťovské Vojkovce, ktorý schválila vláda.



Liptovský Mikuláš - Medveďa, ktorý zranil v Liptovskom Mikuláši piatich ľudí, zastrelili včera večer. Na jeho identifikáciu použili dron s biometriou.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Turecká letecká spoločnosť Pegasus Airlines spustí od polovice mája pravidelnú linku z Bratislavy do Instanbulu. Z bratislavského letiska M. R. Štefánika sa bude lietať dvakrát týždenne, pričom pôjde už o tretie pravidelné letecké spojenie do Turecka.



Kyjev - Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na východoukrajinskú Charkovskú oblasť, uviedli v stredu miestni predstavitelia. Rusko zase hlásilo zostrelenie ukrajinských rakiet nad svojimi pohraničnými oblasťami.



Bangkok - Dolná komora thajského parlamentu v stredu schválila zákon umožňujúci manželstvá párov rovnakého pohlavia. Ak ho prijme aj Senát a podpíše kráľ, Thajsko sa stane prvou krajinou v juhovýchodnej Ázii povoľujúcou uzatvárať homosexuálne manželstvá. Uzatvorenie celého legislatívneho procesu sa očakáva ešte do konca tohto roka.



New York - Hokejisti New Yorku Rangers sa stali prvými postupujúcimi do play off NHL. Zisk miestenky do vyraďovacej fázy spečatili v noci na stredu víťazstvom 6:5 po predĺžení nad Philadelphiou.

- Slovenský útočník Juraj Slafkovský prispel jednou asistenciou k víťazstvu Montrealu na ľade Colorada 2:1. Bodoval vo ôsmom zápase po sebe a ziskom 40. bodu v ročníku vyrovnal klubový rekord hráča do 20 rokov zo sezóny 1974/75.

- V 12-zápasovom programe bodoval zo Slovákov už len obranca Martin Fehérváry, ktorý zaznamenal asistenciu vo víťaznom stretnutí Washingtonu proti Detroitu 4:3 po predĺžení.



New York - Slovenský hokejista Marián Studenič pomohol v nočnom zápase AHL asistenciou k víťazstvu Coachella Valley Firebirds na ľade Calgary Wranglers 7:3. Dvadsaťpäťročný útočník bodoval v druhom stretnutí za sebou a v piatom z uplynulých šiestich duelov. Na konte má po 55 dueloch sezóny 14 gólov a 26 asistencií. V druhom ročníku v rade pokoril hranicu 40 bodov.