Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Šimkovičová: Zákon STVR tvorí novú verejnoprávnu vysielaciu inštitúciu

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej, okres Trnava 24. apríla 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nový názov deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter verejnoprávneho vysielateľa, upozornila ministerka.

Dolná Krupá 24. apríla (TASR) - Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) vzniká nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia. Po stredajšom rokovaní vlády, ktorá schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR to uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

"Nový názov deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter verejnoprávneho vysielateľa," upozornila ministerka. Uistila, že zákon rešpektuje ustanovenia prijatého Európskeho aktu o slobode médií. "Jednotlivé záležitosti sme zakomponovali do legislatívy," dodala.

V rámci zásadných zmien, ktoré zákon prináša pri kreovaní orgánov telerozhlasu, vysvetlila, že proces voľby nového riaditeľa sa vracia k predchádzajúcej praxi, keď sa v prostredí rady volili šéfovia Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu pred spojením oboch inštitúcií.

Pri kreovaní novej deväťčlennej rady zvýraznila fakt, že MK je ústredným orgánom štátnej správy v oblasti médií a audiovízie. "Je preto logické, že bude vstupovať do tohto procesu," uviedla. Počet členov rady bol podľa jej slov diskutovanou témou v koalícii, výsledok označila za kompromis. Upozornila, že členmi rady budú len odborníci v oblastiach televízneho a rozhlasového vysielania, práva, ekonomiky a informačných technológií. Od zmien očakáva okrem iného zvýšenú objektivitu spravodajstva, "ktoré sa nebude prikláňať na jednu stranu".



Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Generálneho riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada, v ktorej budú štyria nominanti rezortu kultúry, zvyšných piatich zvolí Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média, keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ.