Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šéfovia diplomacie krajín V4 a Francúzska rokovali o európskych témach

Na snímke zľava minister zahraničných vecí Poľska Jacek Czaputowicz, minister pre Európu a zahraničné veci Francúzska Jean-Yves Le Drian, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí Česka Tomáš Petříček a minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó počas tlačovej konferencie na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín V4 a Francúzska v Bratislave 18. apríla 2019. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Stretnutie v Bratislave sa uskutočnilo v rámci slovenského predsedníctva vo V4.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Voľby do Európskeho parlamentu, nadchádzajúci samit v Sibiu, brexit aj zahraničnopolitické otázky boli témami stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Francúzska. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a poľský šéf diplomacie Jacek Czaputowicz počas stretnutia zdôrazňovali potrebu zachovania voľného trhu a konkurencieschopnosti v Európskej únii (EÚ). Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian je, naopak, presvedčený, že ochrana a konkurencieschopnosť sa nevylučujú.

Le Drian stretnutie napriek tomu označil za veľmi plodné. "Nevyriešili sme síce všetky problémy, o ktorých sme hovorili, ale spoznali sme, ako ich jednotlivé krajiny vnímajú," opísal. Produktívny politický dialóg chce podľa jeho slov Francúzsko s krajinami V4 udržiavať aj naďalej.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petríček ocenil najmä časť rozhovorov, ktorá sa venovala rozširovaniu EÚ. "Hovorili sme o potrebe otvoriť prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom ako kroku, ktorý dodá našej politike rozširovania dôveryhodnosť," opísal. Deklaroval tiež záujem krajín V4 spolupracovať s Francúzskom v africkom regióne Sahel.

Ministri reagovali aj na zverejnenie svetového indexu slobody tlače, v ktorom sa krajiny V4 umiestnili na pomerne nízkych priečkach. Slovenského šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) výsledky prekvapili. "Mám silný pocit, že na Slovensku je nezávislosť a sloboda médií garantovaná a vysoká," povedal. Nechce však výsledky podceňovať. Podľa jeho slov je potrebné si ich preštudovať, pretože aj na základe tohto ukazovateľa si v zahraničí utvárajú obraz o Slovensku. Podľa maďarského ministra, naopak, výsledky nedávajú zmysel a vidí za nimi politické dôvody.

O téme pomoci pri obnove zhorenej parížskej katedrály Notre-Dame podľa Lajčákových slov ministri nerokovali. "Rešpektujeme, že sa tohto ujali naši predsedovia vlád," konštatoval. Le Drian sa však krajinám V4 poďakoval za podporné vyjadrenia. Avizoval tiež vytvorenie postu koordinátora na pomoc katedrále.

Stretnutie v Bratislave sa uskutočnilo v rámci slovenského predsedníctva vo V4. Posledný štvrťrok slovenského predsedníctva bude podľa Lajčáka intenzívny. Avizoval, že podobných stretnutí na ministerskej úrovni bude ešte šesť, na úrovni predsedov vlád budú tri alebo štyri.