Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie: SR dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony na míny

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerstvo zároveň zopakovalo, že Slovensko okrem bilaterálnej humanitárnej pomoci bude Ukrajine naďalej nevojensky pomáhať aj v rámci medzinárodného spoločenstva krajín.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. apríla (TASR) - Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že Slovensko naďalej pokračuje v humanitárnej pomoci Ukrajine.

Ministerstvo pripomenulo, že Veľvyslanectvu Ukrajiny na Slovensku poskytlo v minulom roku finančný príspevok vo výške 750.000 eur na nákup dvoch odmínovacích systémov Božena na účely humanitárneho odmínovania v Chersonskej oblasti. Ich dodanie a zaškolenie tímu je podľa neho plánované v septembri tohto roka. V rámci poskytnutého príspevku boli aktuálne navyše dodané štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodou.

Rezort diplomacie deklaroval, že aj touto pomocou chce Slovensko podporiť zneškodnenie čo najväčšieho počtu výbušných zariadení a urýchliť tak proces obnovy ukrajinských vôd. "Potreby Ukrajiny v oblasti humanitárnej pomoci každý deň narastajú, a preto sa chceme sústrediť na konkrétne projekty pomoci. Chceme podporiť tie, ktoré prispejú k ochrane životov obyvateľov," zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD).

Ministerstvo zároveň zopakovalo, že Slovensko okrem bilaterálnej humanitárnej pomoci bude Ukrajine naďalej nevojensky pomáhať aj v rámci medzinárodného spoločenstva krajín. Ako člen odmínovacej koalície Ramsteinského formátu sa bude po boku ďalších štátov podieľať na riešeniach, ktoré prispejú k lepšej bezpečnostnej situácii a ochrane ukrajinských obyvateľov.