Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie na vymenovanie sudcov Ústavného súdu

Na snímke vymenovaní ústavní sudcovia zľava Ladislav Duditš, Libor Duľa, Rastislav Kaššák, Miloš Maďar, Peter Straka a Martin Vernarský počas ich vymenovania prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci 10. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala za ústavných sudcov Libora Duľu, Ladislava Duditša, Petra Straku, Miloša Maďara, Martina Vernarského a Rastislava Kaššáka.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) považuje výber sudcov, ktorých vybrala prezidentka Zuzana Čaputová, za dobrý a dúfa, že sa to odrazí aj na rozhodovacej činnosti Ústavného súdu.

Výber považuje za "z každého súdka troška", vzhľadom na to, že boli vybraní advokáti, sudcovia aj ľudia z akademickej obce.

K dlhému procesu výberu kandidátov v Národnej rade SR uviedol, že bol ťažký. "Predsa len ide o najvyšší post v ústavnom systéme, čo sa týka sudcov," dodal Gál.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala za ústavných sudcov Libora Duľu, Ladislava Duditša, Petra Straku, Miloša Maďara, Martina Vernarského a Rastislava Kaššáka. Zdôraznila, že Ústavný súd tak už nie je iba uznášaniaschopný, ale aj plne obsadený a môže pracovať tak, ako to stanovuje Ústava SR.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest, Ústavný súd tak chvíľu fungoval s iba štyrmi sudcami. Parlament mal zvoliť 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Plénum vyberalo kandidátov na niekoľko pokusov počas viacerých mesiacov. Finálny počet poslanci dovolili v piatej voľbe na septembrovej schôdzi parlamentu. Niekoľko sudcov vymenoval už predchádzajúci prezident Andrej Kiska, predsedom súdu sa stal Ivan Fiačan. Po vymenovaní zvyšných sudcov prezidentkou Čaputovou už má Ústavný súd všetkých 13 sudcov.

Smer víta, že si prezidentka splnila vymenovaním sudcov svoju ústavnú povinnosť


Koaličný Smer-SD víta, že si prezidentka SR Zuzana Čaputová menovaním sudcov Ústavného súdu splnila svoju povinnosť a dodáva, že sa Ústavný súd stáva plne funkčným. TASR o tom informoval vedúci tlačového oddelenia Smeru-SD Ján Mažgút.

Most-Híd: To, že je ÚS opäť plne funkčný, je dobrá správa pre celé Slovensko


Koaličný Most-Híd považuje funkčný Ústavný súd za dobrú správu pre celé Slovensko. Strana tvrdí, že k ukončeniu prieťahov v parlamente prispel aj Most-Híd presadzovaním verejnej voľby. TASR o tom informovala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

"Sme radi, že k dokončeniu prieťahov v parlamente prispela aj strana Most-Híd, a to tým, že poslanci poslaneckého klubu pri poslednej voľbe presadili voľbu verejnú, čím znemožnili ďalšie obštrukcie," uvádza sa v stanovisku vládnej strany.

Most zároveň zaželal sudcom pracovnú výdrž a spravodlivé rozhodovanie v prospech celej spoločnosti.

SaS víta vymenovanie ústavných sudcov


Opozičná SaS víta, že prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala nových ústavných sudcov. Myslí si, že hlava štátu bola pri tejto otázke v nezávideniahodnej situácii. "Je absurdné, že sa verejnosť musela pozerať, ako dokážu nenaplnené ambície jedného politika ovplyvňovať voľbu ústavných sudcov," uviedol vo štvrtok v reakcii predseda strany Richard Sulík.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) pripomenul, že liberáli sa na voľbe ústavných sudcov zúčastňovali bez ohľadu na to, či bola tajná alebo verejná. "Tragédiou bolo, že koalícia úmyselne ignorovala vynikajúce ľudské a odborné kvality viacerých uchádzačov so zámerom predložiť prezidentke ako kandidátov čo najväčší počet svojich ľudí. To sa im aj do veľkej miery podarilo," mieni.

Liberáli zdôraznili, že Ústavný súd (ÚS) SR udáva tón správania sa nielen v justícii, ale v celej spoločnosti. Tá podľa nich teraz očakáva, že v tejto oblasti nastane zásadný obrat. Pripomínajú, že morálne správanie ľudí vymenovaných za sudcov, ústavných či iných, však nie je možné pred ich vymenovaním garantovať. "Preto sme proti akémukoľvek privilegovanému postaveniu akýchkoľvek sudcov v súvislosti s ich prípadnou nezákonnou či neetickou činnosťou," uzavreli.

Sme rodina verí, že ústavní sudcovia budú profesionálni a zodpovední


Hnutie Sme rodina verí, že ústavní sudcovia budú svoju funkciu vykonávať profesionálne a zodpovedne. Opozičná strana to uviedla v reakcii po ich štvrtkovom vymenovaní prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Kollárovci považujú za dôležité, aby sudcovia konali tak, aby bol Ústavný súd (ÚS) SR pre ľudí na Slovensku garantom spravodlivosti a dôveryhodnosti. "Mali by konať tak, aby vždy chránili občanov, aby neboli porušované ich práva a dohliadať na to, aby parlament, súdy a všetky štátne a samosprávne orgány ústavu rešpektovali," komentoval predseda hnutia Boris Kollár.

Slovenská komora exekútorov oceňuje uzavretie procesu výberu sudcov ÚS


Slovenská komora exekútorov oceňuje uzavretie procesu výberu sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Uviedla, že v deviatke nových sudcov, vymenovaných tohto roka, sú traja nominanti komory. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová.

"Ústavný súd vnímame ako kľúčový prvok slovenského právneho systému, ktorého neoddeliteľnou súčasťou sú aj súdni exekútori. Oceňujeme, že sa konečne podarilo skompletizovať zloženie Ústavného súdu, ktorý si tak môže plniť všetky svoje úlohy," uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Medzi deviatimi novými sudcami, vymenovanými tohto roka prezidentom Andrejom Kiskom a prezidentkou Zuzanou Čaputovou, sú traja nominanti komory – Peter Molnár, Ladislav Duditš a Ľuboš Szigeti, ktorý od apríla tohto roka pôsobí aj vo funkcii podpredsedu Ústavného súdu. Medzi kandidátmi zvolenými Národnou radou (NR) SR bol aj štvrtý nominant komory Marek Tomašovič.

Slovenská komora exekútorov tvrdí, že pristúpila k procesu výberu sudcov Ústavného súdu s maximálnou zodpovednosťou. "Vlani v novembri nás spolu so zástupcami iných právnických profesií prijal vtedajší prezident Kiska a apeloval na čo najkvalitnejšiu ponuku uchádzačov o posty sudcov Ústavného súdu. Výber poslancov NR SR a následne prezidenta i prezidentky vnímame ako potvrdenie toho, že sme ponúkli kvalitných kandidátov z hľadiska odbornej zdatnosti i morálnej spôsobilosti. Verím, že všetci noví sudcovia, vrátane troch nominantov komory, budú prínosom pre budovanie právneho štátu," uzavrel Paller.

OĽaNO víta, že je ÚS konečne plne funkčný, tvrdí I. Matovič


Bratislava 10. októbra (TASR) - Hnutie OĽaNO víta, že je Ústavný súd (ÚS) SR konečne funkčný. Kreovanie ÚS bolo podľa lídra OĽaNO veľmi dôležité, pretože sa tvoril jeho senát na najbližších 12 rokov. Povedal to líder hnutia Igor Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii v reakcii na menovanie zvyšných ústavných sudcov prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Matovič tiež kritizoval proces voľby kandidátov v Národnej rade (NR) SR a to, že až verejná voľba napokon poslancov donútila zvoliť potrebný počet kandidátov. Je to podľa neho "priamy pohľad do toho, v akom stave je vládna koalícia". Dodal, že zásluhou verejného tlaku a opozície sa podarilo zabrániť tomu, aby sa na ÚS dostal napríklad expremiér Robert Fico (Smer-SD).

Prezidentka Čaputová vo štvrtok vymenovala za ústavných sudcov Libora Duľu, Ladislava Duditša, Petra Straku, Miloša Maďara, Martina Vernarského a Rastislava Kaššáka. Zdôraznila, že Ústavný súd tak už nie je iba uznášaniaschopný, ale aj plne obsadený a môže pracovať tak, ako to stanovuje Ústava SR.

Na ÚS SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest, Ústavný súd tak chvíľu fungoval iba so štyrmi sudcami. Parlament mal zvoliť 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Plénum vyberalo kandidátov na niekoľko pokusov počas viacerých mesiacov. Finálny počet poslanci dovolili v piatej voľbe na septembrovej schôdzi parlamentu. Niekoľko sudcov vymenoval už predchádzajúci prezident Andrej Kiska, predsedom súdu sa stal Ivan Fiačan. Po vymenovaní zvyšných sudcov prezidentkou Čaputovou už má Ústavný súd všetkých 13 sudcov.

PS-Spolu aj KDH vinia za niekoľkomesačnú nefunkčnosť ÚS vládnu koalíciu


Mimoparlamentné KDH víta, že Slovensko má kompletný ústavný súd (ÚS). Koalícia PS-Spolu pripomína, že občania by nemali zabudnúť na osem mesiacov, kedy bol ÚS nefunkčný.

Podľa KDH má zodpovednosť za doterajší stav vládny Smer-SD. "Ústavný súd bol rukojemníkom 'ješitného' poslanca Roberta Fica (Smer-SD). Náš obdiv si zaslúžia aj zvolení sudcovia, ktorí museli zvládnuť niekoľko kôl výberových konaní pre neschopnosť poslancov vládnej koalície dohodnúť sa," uviedol hovorca KDH Stano Župa.

PS-Spolu pripomína, že na ÚS sa nahromadili nevybavené žiadosti a najmenej tisíc ľudí čaká na spravodlivosť. “Postup vládnej koalície bol prejavom hrubej neúcty k ústavnému súdu a jeho úlohe garantovať ochranu základných práv a slobôd ľudí na Slovensku. Došlo k významnému narušeniu práva občanov k prístupu k spravodlivosti. Po ôsmich mesiacoch máme konečne funkčný ÚS. Nesmieme však zabudnúť, že tých osem mesiacov bolo zbytočných a takto to nemuselo byť,” povedal Branislav Vančo, spolugestor programu pre spravodlivosť a expert PS.