Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentom Európskeho riadiaceho výboru pre mládež bude zástupca SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európsky riadiaci výbor pre mládež (CDEJ) bol zriadený pred 30 rokmi na základe článku 17 Štatútu Rady Európy.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Prezidentom Európskeho riadiaceho výboru pre mládež sa stal zástupca Slovenska Ivan Hromada, ktorý je riaditeľom odboru mládeže Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu MŠVVaŠ.

Do funkcie prezidenta zvolili Hromadu na pondelkovom zasadnutí výboru v Štrasburgu. Viceprezidentkou bude Miriam Teuma z Malty. Obaja sa zároveň stali členmi predsedníctva.

"Hlavnou prioritou zvoleného prezidenta bude začiatok implementácie novej stratégie Rady Európy v oblasti mládeže na roky 2020-2030," informoval rezort.

Funkčné obdobie prezidenta a viceprezidenta trvá jeden rok s možnosťou jedného znovuzvolenia. Hromadov mandát sa začína 1. januára 2020.

V prvom roku svojho mandátu bude Hromada zároveň predsedať aj Spoločnej rade pre mládež a v roku 2021 bude predsedom Poradnej rady pre mládež. Tento systém spoluriadenia bol pred pár dňami ocenený bronzovou medailou v rámci Future Policy Award 2019, pripomenul rezort.

Európsky riadiaci výbor pre mládež (CDEJ) bol zriadený pred 30 rokmi na základe článku 17 Štatútu Rady Európy. Pod dohľadom Výboru ministrov dohliada výbor na program Rady Európy v oblasti mládeže a radí Výboru ministrov vo všetkých otázkach v oblasti jeho pôsobnosti, vrátane prípravy oficiálnych odporúčaní.