Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér nepočul, že by sa Fico plánoval vzdať kandidatúry na sudcu ÚS

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Kandidatúra R. Fica je podľa Pellegriniho platná.

Bratislava 22. januára (TASR) - Premiér Peter Pellegrini nepočul o tom, že by predseda Smeru-SD Robert Fico plánoval odstúpiť z kandidatúry na ústavného sudcu. Jeho kandidatúra je podľa Pellegriniho platná. "Dnes nás neinformoval o zmene svojho plánu," povedal Pellegrini po obede s Ficom a Jurajom Blanárom v Bratislave.

Členovia úzkeho vedenia Smeru-SD sa zišli na pravidelnom obede v centrále strany, boli však len traja, keďže ostatní nie sú podľa Pellegriniho v Bratislave. Neprišiel ani podpredseda parlamentu Martin Glváč, ktorý čelí kauze komunikácie s Alenou Zs., obvinenou z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Boli sme len traja, podpredsedovia sú v zahraničí. Neriešili sme žiadne zásadné témy ani rozhodnutia," uviedol po obede Pellegrini. Premiér už s Glváčom o komunikácii s obvinenou hovoril. Avizoval, že Glváč čoskoro podá verejnosti vysvetlenie.

Glváč v súvislosti s komunikáciou s Alenou Zs. tvrdí, že koordinoval svoje kroky s tretími osobami. Tie nekonkretizoval ani on, ani premiér. "Verím, že bude môcť predložiť dôkazy, že konal v záujme toho, aby sa vyvaroval ovplyvňovaniu či ohrozeniu národnej bezpečnosti," povedal Pellegrini ešte v pondelok.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár pred utorkovým obedom vyhlásil, že nemá dôvod Glváčovi nedôverovať. "Sám vyhlásil, že spolupracuje s orgánmi, ktoré na to upozorňoval. Som zvedavý na výsledok," podotkol a viac sa ku Glváčovi nevyjadril.

Alena Zs., obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, komunikovala posledné roky s viacerými vplyvnými ľuďmi. Medzi nimi sú medzičasom odvolaný námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek, Martin Glváč, poslanec parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba či predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Písal o tom Denník N, ktorý sa pritom odvoláva na informácie z vyšetrovania prípadu.