Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

POVOLEBNÝ ONLINE: Výsledky 1. kola už oficiálne potvrdili

Na snímke kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová (vpravo), ktorá získala najviac hlasov v 1. kole sobotňajších prezidentských volieb podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR a druhý najvyšší počet získal Maroš Šefčovič, si podávajú ruky pred začiatkom diskusie v budove RTVS v nedeľu 17. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

O novej hlave štátu rozhodnú voliči 30. marca v druhom volebnom kole, vyberať budú medzi Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom.

Bratislava 17. marca (TASR/Teraz.sk) - V druhom volebnom kole 30. marca budú voliči rozhodovať medzi Zuzanou Čaputovou, ktorá podľa kompletne sčítaných neoficiálnych výsledkov získala v prvom kole 40,57 % hlasov a Marošom Šefčovičom, ktorého v prvom volebnom kole podporilo 18,66 % voličov. Volebná účasť dosiahla 48,74 %.



Do druhého kola sa nedostal Štefan Harabin, ktorý vo voľbách získal 14,34 % hlasov, za ním nasleduje Marian Kotleba, ktorý dostal 10,39 % hlasov. Päticu kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,72 % hlasov. Do druhého kola sa nedostali ani Béla Bugár (3,10 %), Milan Krajniak (2,77 %), Eduard Chmelár (2,74 %), Martin Daňo (0,51 %), Róbert Švec (0,30 %), Juraj Zábojník (0,28 %), Ivan Zuzula (0,17 %) ani Bohumila Tauchmannová (0,16%).



Portál Teraz.sk priniesol ONLINE z diania počas prvého povolebného dňa.


Prečítajte si aj:
- ONLINE z dňa volieb,
- profily oboch prezidentských kandidátov,
- komentár Juraja Hrabka
- obrazovú správu z volebného dňa


15:30
NÁŠ POVOLEBNÝ ONLINE SA SKONČIL. Ďakujeme, že ste sledovali dianie po prvom kole prezidentských volieb na Teraz.sk. Ďalší volebný online pripravujeme 30. marca, kedy sa koná druhé kolo prezidentských volieb. Redakcia Teraz.sk


15:06
Neúspešný prezidentský kandidát Juraj Zábojník nebude odporúčať svojim voličom, koho by mali voliť v druhom kole prezidentských volieb. "Občania Slovenskej republiky, ktorí mi v prezidentských voľbách uverili, dali mi svoj hlas z dôvodu, že ich chcem doviesť ako líder do cieľa a nie ako vodca kŕdeľ oviec do iného košiara. Sú to inteligentní ľudia a predtým, ako sa rozhodli podporiť ma, sa určite oboznámili s mojou víziou a mojimi hodnotami, ktoré presadzujem v prospech ich života a našej krajiny, za čo im nesmierne ďakujem. Preto im nebudem odporúčať, koho majú voliť v druhom kole," uviedol pre TASR Zábojník.

15:01
Neúspešný kandidát Marián Kotleba (ĽS NS) nemá pre svojich voličov odporúčanie, koho voliť. "Podľa mňa medzi pani Čaputovou a pánom Šefčovičom nie je nejaký výrazný hodnotový rozdiel alebo, že by sa odlišovali nejakými skutkami. Neviem s čistým svedomím odporučiť našim voličom ani jedného z nich. Jediné, v čom je možno pán Šefčovič trošku zvýhodnený, je to, že si neviem celkom dobre predstaviť, ako bude pani Čaputová napĺňať úlohu hlavného veliteľa Ozbrojených síl (OS) SR. To je naozaj dosť netradičná úloha pre ženu a ešte k tomu, povedal by som, politicky neskúsenú. V tejto chvíli naozaj neviem povedať, či vôbec budeme dávať nejaké odporúčanie k voľbám," reagoval pre TASR Kotleba.


14:49
Strana Most-Híd zablahoželala k postupu do druhého kola prezidentských volieb Zuzane Čaputovej aj Marošovi Šefčovičovi. "Je to dobrá správa pre Slovensko, pre jeho budúcnosť. Nemali by sme však opomenúť pomerne silnú podporu predstaviteľov extrémistických tém, medzi ktorými sú aj naše členstvo v euroatlantických štruktúrach a celkové smerovanie Slovenska," dodal Most-Híd.

14:25
Pomerne silná podpora pre prezidentských kandidátov, akými boli Štefan Harabin či Marian Kotleba, signalizuje, že je potrebné rátať do budúcnosti s tým, že časť slovenskej spoločnosti vyznáva určité antisystémové hodnoty. Pre TASR to povedala politologička z Katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Podľa jej slov sa táto skupina môže prejaviť v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu či v budúcoročných parlamentných voľbách.

14:21
Obaja postupujúci kandidáti majú podľa politológa Pavla Baboša potenciál osloviť ďalších voličov. Baboš si myslí, že väčšiu šancu má Čaputová. Číselne si netrúfa zatiaľ odhadnúť, v akom pomere sa druhé kolo volieb skončí. Ak aj povolebné prieskumy potvrdia jej výrazný náskok, nevie si predstaviť, čo by sa muselo za nasledujúce dva týždne stať, aby Šefčovič v druhom kole jej náskok zmazal.

14:12
K výsledkom prvého kola prezidentských volieb sa vyjadril aj neúspešný kandidát Róbert Švec. "Pokiaľ ide o výsledky prvého kola prezidentských volieb, konštatujem, že už dnes je jasné, že v prezidentských voľbách zvíťazili sily, ktoré budú presadzovať vždy a všade záujmy cudzích na území našej vlasti a prehrali sily, ktoré jasne komunikovali svoj zámer, presadzovať a ochraňovať vždy a všade, doma, ako aj v zahraničí národné a štátne záujmy Slovenskej republiky. Zápas o charakter nášho štátu sa dostáva do veľmi ťažkej fázy, ale úlohou nás, vlastencov, je v týchto ťažkých chvíľach nevajatať, ale so vztýčenou hlavou, aj napriek výsledku v prezidentských voľbách, ďalej bojovať za našu otčinu. A presne to aj urobím, spolu s vami."


14:08
Neúspešný prezidentský kandidát Marian Kotleba má zo samotných volieb a výsledku, ktorý dosiahol, dobrý pocit. "Samozrejme, každý ide do volieb s tým, že ide vyhrať, takže hlavný cieľ sa nepodaril, to si nebudeme klamať, ale všetky ostatné čiastkové ciele sme si splnili. Napriek roky trvajúcej mediálnej ignorácii sme dokázali vybojovať štvrté miesto," zdôraznil Kotleba.

14:05
Šefčovič sa v diskusii na TV Markíza nevyhol otázkam na kauzy Smeru-SD. "Rozumiem, prečo túto otázku opakovane dostávam. Napriek tomu, že ma podporuje Smer-SD, som nezávislý kandidát na post prezidenta, ktorý chce vykonávať svoj mandát nadstranícky. V každej diskusii dostávam otázky na Fica, ale nezaznamenal som, že by pani Čaputová musela odpovedať na Richarda Sulíka (SaS) a jeho vzťah s Marianom K., na otázky okolo Igora Matoviča či šéfa PS Ivana Štefunka. Ja sa rád vyjadrím, ale mám pocit, akoby to bola jediná téma, ktorá má rozhodnúť voľby. Kandidujem ja a nie Robert Fico," vyhlásil.


14:02
Čaputová nevylučuje, že v druhom kole získa aspoň časť hlasov od ľudí, ktorí v prvom kole volili Mariana Kotlebu (ĽSNS) či Štefana Harabina. "Nevylučujem, že niektorí ku mne prejdú," konštatovala Čaputová s dôvetkom, že prienik vidí napríklad v pohľade na to, kde sú v krajine problémy.

13:58
Maroš Šefčovič tvrdí, že po prvom kole zatiaľ s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom nekomunikoval, nevie preto, ako jeho výsledok hodnotí. "Určite si zavoláme a prediskutujeme to. Ale ja sa na to pozerám tak, že rastový potenciál, ktorý mám, je vysoký. Až 60 percent voličov vidí svet tak ako ja. Mám teda v druhom kole veľkú šancu," myslí si.


13:56
Zuzana Čaputová je v najbližších dňoch pripravená vzdať sa podpredsedníckej stoličky v hnutí Progresívne Slovensko. Členstva sa vzdá, ak vyhrá voľby. Deklarovala to v nedeľnej diskusii televízii Markíza Na telo.

13:51

Pre incident v obci Medzany je začaté trestné stíhanie vo veci marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.


13:38
Podľa predsedu mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Ivana Štefunka voliči už nechcú x politických strán, ktoré sa medzi sebou hádajú. "Ľudia chcú spájanie a riešenie," uviedol. Kandidátkou hnutia je Zuzana Čaputová, víťazka prvého kola.

13:36
Podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz poznamenal, že kampaň v druhom kole podľa neho musí byť už o niečom inom. "Chcel by som vyzvať kolegov, aby neprilievali olej do ohňa, aby sme ešte viac nerozdelili spoločnosť," povedal Ravasz s tým, že by sme nemali polarizovať spoločnosť.

13:33
Sme rodina nechce svojim voličom jednodznačne odporučiť, koho voliť v druhých voľbách. "Vyzveme len našich sympatizantov, nebudeme dávať jasný názor, koho majú voliť. Vidím však pozitíva u jedného aj u druhého kandidáta," povedal predseda hnutia Boris Kollár.

13:31
Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár uviedol, že Smer-SD nebude iniciovať rokovanie s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom. Poznamenal, že neexistuje žiadna koaličná dohoda o podpore Šefčoviča.

13:29

Podpredseda ĽSNS Milan Uhrík uviedol v RTVS, že ĽSNS nebude svojim priaznivcom dávať žiadne odporúčania, koho majú voliť. Potvrdil, že on sám voliť nepôjde.

13:26
Počas volieb bolo v službe 6500 policajtov, z toho 4500 sa venovalo primárne činnostiam spojeným s priebehom volieb. Pred dňom konania volieb a vo volebný deň zaznamenala polícia celkovo 26 podaní, z toho šesť trestných oznámení. Doplnil, že tri trestné konania už boli začaté. Polícia okrem toho eviduje aj osem priestupkov a 12 iných podnetov.

13:20
Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán prijala počas volebného dňa viac ako 30 podnetov. Týkali sa napríklad usmernenia komisií či pôsobenia pozorovateľov. Incidentom v Medzanoch sa už zaoberá polícia, Bárány potvrdil, že v tomto prípade nedošlo k manipulácii volieb, čo potvrdila kontrola obsahu hlasovacej urny. Podnety týkajúce sa celoštátneho denníka komisia postúpila ministerstvu kultúry.

13:12
Štefan Harabin zopakoval na Markíze, že je víťazom volieb. Pripomenul aj podozrenia o kupčení hlasov v súvislosti s odstúpením Mistríka v prospech Čaputovej.

13:07
"Niekedy je ťažšie dostať sa do finále ako vyhrať finále," zhodnotil na Markíze Maroš Šefčovič.

12:58
Najvyššia volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 58,88 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 42 percent. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.
Na snímke zľava zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová a predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán delegovaný predsedníčkou Ústavného súdu SR Eduard Bárány počas tlačovej konferencie Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán k vyhláseniu oficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb v Bratislave 17. marca 2019.
Foto: TASR/Jaroslav Novák


12:22
Prekvapenie sa nekonalo, zhodnotila výsledky prvého kola prezidentských volieb politologička Darina Malová. "Prekvapenie, samozrejme, súvisí s moratóriom, nielen volebným, ale aj na uverejňovanie prieskumov verejnej mienky," povedala pre TASR. Najmä v závere kampane sa podľa jej slov objavili viaceré špekulácie o nedostatočne zakotvenej podpore Zuzany Čaputovej. Pripomenula, že sa špekulovalo aj o postupe Štefana Harabina do druhého kola. "To znamená, že ani v tomto prípade sa mnohé špekulácie, ktoré rozvíjali marketingoví 'odborníci' alebo rôzne médiá, nepotvrdili," zdôraznila.

12:14
Vedenie Progresívneho Slovenska podľa slov jeho predsedu I. Štefunka nechá na Čaputovej rozhodnutie, či ostane vo funkcii podpredsedníčky hnutia.

12:08
Oficiálne výsledky prvého kola prezidentských volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii. Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Zuzana Čaputová, ktorá získala 40,57 percenta hlasov a Maroš Šefčovič so ziskom 18,66 percenta hlasov.


12:04
V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), rozdelenom do siedmich územných obvodov, v prvom kole prezidentských voľbách vyhrala Zuzana Čaputová (37,56 percenta). Druhý skončil Maroš Šefčovič (20,70 percenta). Volebná účasť dosiahla 45,77 percenta. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

12:00
Začala sa tlačová konferencia Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán.


11:59
RTVS do diskusie pozvala zástupcov politických subjektov, ktoré mali svojho prezidentského kandidáta.

11:55
Štefan Harabin v súvislosti s možnou ďalšou politickou kariérou povedal, že sa blížia ďalšie prezidentské voľby. Okrem funkcie prezidenta vidí svoju budúcnosť naďalej v súdnictve.

11:52
Harabin v TA3 prízvukoval, že všetky predvolebné politické ponuky odmietol, vrátane ponuky Mariána Kotlebu.

11:49
"Gratulujem im k výsledkom, ale nie k hodnotám," povedal na adresu víťazov 1. kola prezidentských volieb Harabin v TA3.

11:46
Kandidát Štefan Harabin v TA3 povedal, že je "reálny víťaz" volieb. Svoje hlasy označil za "reálne", pretože to neboli hlasy "pod vplyvom peňazí". Do 2. kola podľa neho poslal Čaputovú Kotleba.

11:43
V 2. kole Bugár (Most-Híd) podporuje Zuzanu Čaputovú. Voči Smeru-SD necíti žiadny záväzok, aby podporil Šefčoviča. Vyjadril sa tak v relácii TA3.

11:38
Kým cítim podporu voličov a stranícku podporu, zostávam v politike, povedal Bugár (Most-Híd).

11:36
Béla Bugár (Most-Híd) označil v TA3 za príčinu svojho volebného neúspechu očakávanie zmeny a hrozbu extrémistických kandidátov, ktorým chceli voliči predísť prechodom k Čaputovej.

11:34
M. ŠEFČOVIČ: Budeme robiť všetko, aby sme získali voličov potrebných na výhru


11:29
O 12.00 hod. ohlásila tlačovú konferenciu Štátna volebná komisia na tému Vyhlásenie oficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb. Priamy prenos si môžete pozrieť na Teraz.sk.

11:28
Zuzana Čaputová vníma Šefčoviča ako symbol kontinuity súčasnej politiky, zatiaľ čo samu seba považuje sa zmenu. Šefčovič sa bráni, že je tiež zmenou, a to oproti súčasnému prezidentovi A. Kiskovi. Nepáči sa mu napríklad, že Kiska hovorí v zahraničí o SR ako o mafiánskom štáte.

11:24
Maroš Šefčovič by raz za mesiac chcel otvárať prezidentský palác, aby mohol diskutovať priamo s ľuďmi, aby ľudia vedeli, že "prezident je tu pre nich".

11:20
Zuzana Čaputová by taktiež chcela prispieť k slušnej komunikácii v politike, cíti sa spoluzodpovedná za to, ako sa bude vyvíjať dôvera ľudí k štátu.

11:17
Maroš Šefčovič by chcel do politického života vniesť viac pokoja a zaoberať sa viac budúcnosťou Slovenska, nie minulým témam a kauzám.

11:12
Zuzana Čaputová zopakovala, že pod slovom "zlo" v slogane, ktorý používa, myslí negatívne javy v spoločnosti, ako sú korupcia a podobne, nie konkrétnu skupinu ľudí, ako ju obviňuje Šefčovič.

11:05
"Musíme osloviť regióny a primäť voličov, aby išli voliť," povedal v TA3 Maroš Šefčovič. Želá si takú vysokú účasť ako bola v Bratislave. Kandidát opäť upozornil na Čaputovej postoje voči migrantom či homosexuálnym partnerstvám.

11:02
Postupujúci kandidáti Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič sa stretli v diskusii na TA3.


10:53
Kresťania nepodľahli zastrašovaniu a opozičné hnutie OĽaNO urobí všetko pre to, aby sa Zuzana Čaputová stala prezidentkou. Matovič od Čaputovej očakáva v ďalšej časti kampane naďalej úprimnú komunikáciu, veľa odvahy a odhodlania. "Očakávam tiež neúnavné potvrdzovanie verejného záväzku byť mostom medzi kresťanmi a liberálmi. Rovnako záväzok nepodporovať agendu LGBTI z pozície prezidentky, keďže prezidenta môžeme mať len jedného - aj pre kresťanov, aj liberálov," myslí si.

10:50


Neúspešní kandidáti z prvého kola prezidentských volieb ďakujú svojim voličom za podporu. Viacerí z nich zverejnili svoje stanoviská na sociálnej sieti. Žiaden z nich zatiaľ nedáva svojim voličom odporúčania pred druhým kolom.

10:46
V okresoch Malacky, Senica a Skalica sa volebná účasť vyšplhala na 50,80 percenta. Vo všetkých troch okresoch s výrazným náskokom zvíťazila Zuzana Čaputová. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

10:42
V Košickom samosprávnom kraji
(KSK) zvíťazila v sobotňajšom (16. 3.) prvom kole prezidentských volieb Zuzana Čaputová so ziskom 38,97 percenta platných hlasov. Na druhom mieste skončil Maroš Šefčovič s 18,12 percentami platných hlasov, ktorý v rámci KSK vyhral len v okrese Sobrance, kde druhú pozíciu obsadil Štefan Harabin. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

10:39
Víťazkou prvého kola prezidentských volieb v Nitrianskom kraji sa stala Zuzana Čaputová. Svoj hlas jej podľa predbežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR odovzdalo 97.155 voličov, čo predstavuje 39,41 percenta platných hlasov. Maroš Šefčovič získal 47.034 platných voličských hlasov, čo je 19,08 percenta. Volebná účasť v kraji dosiahla 43,62 percenta.

10:26
Medzinárodní investori vítajú výsledok 1. kola prezidentských volieb. Do druhého kola sa totiž dostali kandidáti Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, ktorí nespochybňujú ani nekritizujú členstvo Slovenska v medzinárodných štruktúrach, ako sú EÚ, NATO či eurozóna. V stanovisku to uviedol hlavný ekonóm CZECH FUND Lukáš Kovanda.
Na snímke kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová (vpravo), ktorá získala najviac hlasov v 1. kole sobotňajších prezidentských volieb podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR a druhý najvyšší počet získal Maroš Šefčovič pred začiatkom diskusie v budove RTVS v nedeľu 17. marca 2019 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


10:21
Výsledky volieb podľa sociológa prieskumnej agentúry AKO Václava Hřícha potvrdili to, čo signalizovali prieskumy, a to dominanciu Zuzany Čaputovej. Doplnil, že sa ukázal aj vplyv Štefana Harabina a Mariana Kotlebu na voliča. "Práve to, ako sa zachovajú voliči tých zvyšných kandidátov bude rozhodujúce," povedal. Otázne je podľa neho aj to, ako sa zachovajú voliči Kotlebu a Harabina.

10:12
V Trnavskom kraji
získala podľa predbežných výsledkov Zuzana Čaputová s 45,32 percenta hlasov od 99.298 občanov a Maroš Šefčovič s 15,95 percenta hlasov od 34.945 oprávnených voličov. Obaja postúpili do druhého kola prezidentských volieb. V troch okresoch Trnavského kraja bola účasť nad 50 percent.

10:06
"Čítam, že sa nemáme tešiť predčasne, lebo 25% voličov sú fašisti. Nesúhlasím. Veľa z nich sú len pomýlení ľudia bez pamäte. Včera som na akademickej pôde vysokej školy počula mnohých mladých ľudí ako hovoria, že volia Harabína, lebo chcú zmenu. O hlasy týchto ľudí by sa Z. Čaputová mala uchádzať. M. Šefčovič sa bude určite," komentuje situáciu po 1. kole Lucia Nicholsonová, poslankyňa NR SR (SaS).



9:57
V siedmich z trinástich okresov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zvíťazila v sobotných prezidentských voľbách Zuzana Čaputová. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov volieb. Najviac hlasov získala v Poprade. V okrese Medzilaborce triumfoval Šefčovič, v Svidníku viedol Harabin a v okrese Kežmarok vyhral Kotleba.

9:46
Zuzana Čaputová po volebnej noci: Spala som tri hodiny, nateraz to musí stačiť


9:42
V Bratislavskom kraji získala víťazka prvého kola prezidentských volieb Zuzana Čaputová 59,65 percenta hlasov. Umiestnila sa na prvom mieste a volilo ju 201.363 voličov. Nasleduje jej súper v druhom kole volieb Maroš Šefčovič, ktorý v kraji skončil na druhom mieste so ziskom 13,57 percenta. Svoj hlas mu odovzdalo 45.824 voličov. Na treťom mieste sa umiestnil Štefan Harabin. V Bratislavskom kraji mal podporu 10,22 percenta voličov a získal 34.525 hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

9:38
Takto to vyzeralo v štúdiu RTVS, kde sa prvý raz od zverejnenia priebežných výsledkov stretli víťazi 1. kola prezidentských volieb - Z. Čaputová a M. Šefčovič.


9:34
V Žilinskom samosprávnom kraji zvíťazila Z. Čaputová so ziskom 33,82 percenta platných hlasov (101.389). Na druhom mieste skončil Maroš Šefčovič s 20,13 percenta platných hlasov (60.373). Volebná účasť v Žilinskom kraji dosiahla 53,63 percenta (301.694).

9:31
V slovenských väzniciach zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v roku 2014 veľmi nízku volebnú účasť. Predstavovala len 17 percent, informoval TASR v nedeľu riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

9:29
Zuzana Čaputová zatiaľ nekomunikovala s neúspešnými kandidátmi o ich možnej podpore.

9:25
Maroš Šefčovič by chcel osloviť aj ľudí z miest, kde bola nižšia volebná účasť. Verí, že má program, ktorý má čo ponúknuť celému Slovensku. Chce zjednotiť voličov, ktorým záleží na kresťanských hodnotách a zaujímajú ich sociálne otázky.

9:22
Zuzana Čaputová je otvorená možnosti, že sa vzdá postu podpredsedníčky Progresívneho Slovenska, vyhlásila v RTVS.

9:19
Maroša Šefčoviča potešilo, že k volebným urnám prišlo viac ľudí ako naposledy. Ako najväčšiu výzvu v kampani označil objektivitu médií. Kritizoval napríklad sobotnú titulku SME.

Zuzana Čaputová hovorí, že aj v ďalšej kampani sa chce vyvarovať antikampani voči súperom, prekvapila ju miera nenávisti, ktorá bola smerovaná rôznymi smermi, vrátane jej osoby.

9:12
Zuzana Čaputová zhodnotila RTVS svoj volebný výsledok ako "nesmierne povzbudenie" a signál, že ľudia volajú po zmene.

9:11
Najsilnejšia opozičná strana SaS gratuluje Zuzane Čaputovej k dosiahnutému výsledku. Považuje to za výborné východisko pre druhé kolo prezidentských volieb. "Ukázalo sa, že rozhodnutie Roberta Mistríka bolo zásadné a znamenalo zjednotenie demokratických síl na Slovensku v jej prospech, a preto má dnes reálnu šancu stať sa prezidentkou Slovenskej republiky. Ešte raz sa Robertovi Mistríkovi chceme za nadhľad a zodpovedný prístup poďakovať," odkázala strana Richarda Sulíka.

9:08

Maroš Šefčovič sa v RTVS poďakoval voličom a zdôraznil, že sa chce uchádzať o hlasy všetkých nerozhodnutých voličov a tých, ktorých kandidát do ďalšieho kola nepostúpil.

9:04
Na RTVS sa začala diskusia s víťazmi prvého kola prezidentských volieb Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom.

8:59
Najnižšia volebná účasť bola v Košickom kraji, priemerná volebná účasť dosiahla 42 percent. K volebným urnám prišlo 260.309 voličov

8:38
Voliči krúžkovali aj kandidátov, ktorí z boja o prezidentský palác odstúpili. Roberta Mistríka označilo podľa priebežných výsledkov 0,15 percenta ľudí, József Menyhárt získal 0,05 percenta hlasov.

8:21
V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) prišlo v prvom kole prezidentských volieb k volebným urnám 292.280 voličov. Priemerná volebná účasť v PSK dosiahla 46,30 percenta, čo bola piata najvyššia účasť spomedzi všetkých krajov. Najvyššia volebná účasť v PSK bola v okrese Prešov, kde dosiahla 49,59 percenta.

8:09
Po zverejnení prvých výsledkov sa svojim voličom prihovoril aj kandidát Eduard Chmelár. "Úprimne ďakujem za každý jeden hlas. Viedli sme dôstojnú a férovú kampaň, v ktorej nezištne pracovali stovky dobrovoľníkov. Ukázali sme, že takýto zápas sa dá viesť aj skromne a efektívne. Škoda, že nás nebolo viac, ale raz bude," zhodnotil.


7:56
"Povedané na rovinu: ak by M. Kotleba urobil to isté, čo urobil R. Mistrík, možno usudzovať, že dnes by Z. Čaputová mala protikandidáta z celkom iného politického súdka, ako má," skonštatoval po zverejnení prvých výsledkov komentátor Juraj Hrabko pre Teraz.sk.

7:45
Priemerná volebná účasť v Trenčianskom samosprávnom kraji dosiahla 53,51 percenta, čo bola po Bratislavskom a Žilinskom kraji tretia najvyššia účasť. Ani v jednom z deviatich okresov neklesla volebná účasť pod 50 percent. Zo 484.944 oprávnených voličov prišlo v prvom kole prezidentských volieb k volebným urnám 259.522 voličov, ktorí odovzdali 259.442 obálok s 257.815 platnými hlasmi.

7:35
Teraz.sk prináša profily kandidátov, ktorí postúpili do druhého volebného kola. Kto sú Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič?

7:21
Záchranári boli v sobotu vyslaní k trom pacientom, ktorí mali zdravotné ťažkosti na mieste konania volieb. Pacientovi v obci Janice už záchranári napriek resuscitácii nedokázali pomôcť a lekár musel konštatovať smrť.

7:16
"Gratulujem Zuzane Čaputovej k bravúrnemu víťazstvu v prvom kole. Zároveň sa teším z toho, že druhým postupujúcim je rozhľadený a proeurópsky Maroš Šefčovič. Jeho chybou je, že do volieb nastúpil v drese, ktorý sotva môže byť víťazný," napísal na sociálnej sieti Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja. "Priznám sa, že mi prekáža tá vlna agresívneho hejtu voči jeho osobe," vyjadril sa na adresu Šefčoviča, "blízkosť so Smerom je fail, ale vyčítať niekomu rezne alebo bubnovanie nie je korektné. Verte, že keď ste v kampani, občas robíte aj veci, ktoré Vám vôbec nie sú po srsti. Lebo manažér, lebo agentúra, lebo chybné rozhodnutie atď."



7:09
Béla Bugár (Most-Híd) získal podľa údajov Štatistického úradu po sčítaní všetkých hlasov podporu 3,1 percenta voličov. Na Facebooku poďakoval za prejavenú dôveru.


7:03
"Po prvom kole je jedna vec istá: v strednej Európe je aj krajina, ktorej občania chcú proeurópsku hlavu štátu. Odmietli populistov šíriacich fake news o EU, islamizacii, diktáte Bruselu a, prepáčte za výraz, všetky ďalšie drísty. Slovensko pošle do najvyššej funkcie v štáte jedného z kandidátov bez toho, aby jeden z nich musel otráviť krajinu bilboardami s utečencami, G. Sorosom či J.C. Junckerom a všetkými ďalšími hroz-ba-mi pre na- šu ná-rod- nú su-ve-reni-tu," okomentoval výsledky volieb Ivan Korčok, veľvyslanec SR v USA.


3:48
Zuzana Čaputová po sčítaní 100% hlasov podľa neoficiálnych výsledkov získala v prvom kole 40,57 % hlasov a Maroša Šefčoviča v prvom volebnom kole podporilo 18,66 % voličov.
Volebná účasť dosiahla 48,74 %.

2:51
Štefan Harabin o tom, či zagratuluje Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prvom kole.


2:17
Prezidentský kandidát Štefan Harabin zostáva sudcom Najvyššieho súdu SR, kde mal v súčasnosti pozastavenú funkciu, a je presvedčený o tom, že ďalšie prezidentské voľby vyhrá.
Uviedol to na brífingu po zverejnení výsledkov sobotňajších (16. 3.) prezidentských volieb, v ktorých napokon obsadil tretie miesto. "To znamená, že idem vyhrať nasledujúce voľby, minimálne prezidentské, ja nikdy nejdem prehrať. Pozrite sa, pán Kotleba posunul pána Šefčoviča do druhého kola, čiže posunul v podstate zánik rodiny, posunul islamizáciu slovenskej kresťanskej rodiny, základne a cudzie vojská na území Slovenska, v podstate zánik štátu," povedal okrem iného Harabin.

1:45
Po sčítaní takmer všetkých okrskových zápisníc je víťazkou prvého kola prezidentských volieb Zuzana Čaputová. Do druhého kola pôjde s Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z predbežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

1:31
Tlačová konferencia Štefana Harabina po sčítaní takmer všetkých hlasov.


1:30
Klamal by som, keby som povedal, že je to výsledok, s ktorým som spokojný. Samozrejme, čakal som viac. Vyhlásil to neúspešný kandidát na prezidenta František Mikloško na margo zatiaľ neoficiálnych predbežných výsledkov prezidentských volieb. Podľa nich získal viac ako 5,6 percenta hlasov.

1:27
Zuzana Čaputová je rada, že sa v druhom kole prezidentských volieb stretne s Marošom Šefčovičom. "Chcem pogratulovať pánovi Šefčovičovi k postupu do druhého kola. Som rada, že obidvaja nebudeme musieť čeliť extrému," povedala po tom, čo z predbežných neoficiálnych výsledkov vyplýva, že ju volilo vyše 40 percent voličov, Šefčoviča necelých 19.

1:26
V nadchádzajúcom období chce prezidentský kandidát Maroš Šefčovič zdôrazňovať svoj program a tradičné kresťanské hodnoty. Povedal to po zverejnení predbežných neoficiálnych výsledkov, podľa ktorých získal druhý najväčší počet hlasov. Napriek výsledkom Šefčovič verí, že do druhého kola štartujú so Zuzanou Čaputovou z rovnakej štartovacej čiary.

1:21
Po spočítaní 97,3 % okrskových zápisníc získala Zuzana Čaputová 40,49 % hlasov voličov. Maroš Šefčovič, ktorý sa spolu s ňou dostal do druhého kola volieb, získal 18,66 % hlasov. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR.

1:17
Volebný výsledok je potrebné rešpektovať, rovnako ako je potrebné pokračovať v témach, ktoré sú pre občanov Slovenska zásadné. Kandidát na prezidenta Milan Krajniak takto komentoval svoj volebný výsledok i spätnú väzbu, ktorú vo svojej predvolebnej kampani získal od verejnosti.

1:12
Zuzana Čaputová vníma hlasy svojich voličov ako volanie po spravodlivosti a zmene.


1:10
Maroš Šefčovič ďakuje za vysokú volebnú účasť.


1:07
Výsledky prvého kola prezidentských volieb podľa Bélu Bugára ukazujú, že nálada v spoločnosti na Slovensku je za zmenu. Bugár podľa predbežných neoficiálnych výsledkov volieb získal zhruba tri percentá hlasov.

0:59
V druhom kole prezidentských volieb si zmerajú sily Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, ktorým sa podarilo od voličov získať najviac hlasov.

Po spracovaní 91,66 % okrskových zápisníc získala Čaputová 40,04 % hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,72 % hlasov. Čaputová výrazne vedie najmä v Bratislavskom, Trnavskom či Nitrianskom kraji. Tesnejší náskok má však napríklad v Prešovskom kraji.

0:48
Prezidentský kandidát Štefan Harabin má informácie o tom, že jeho nominantov nepúšťajú do volebných komisií, a naďalej sa napriek predbežným výsledkom domnieva, že postúpi do druhého kola volieb.

"Ja nekomentujem výsledky v polčase alebo v tretine zápasu. Nemám na to dôvod. Akurát mám informácie z volebných komisií, že nepúšťajú mojich nominantov do volebných komisií sčítavať hlasy. Zamykajú dvere, teda ide o jasnú manipuláciu. Ja si nič nemyslím, ja len hovorím, čo mi hlásia nominanti v okrskových volebných komisiách," uviedol po polnoci na krátkom brífingu Harabin.

0:30
Vyhlásenie Zuzany Čaputovej.


0:28
Výsledky 1. kola prezidentských volieb sa ani po spočítaní troch štvrtín okrskových zápisníc výraznejšie nemenia. Do druhého kola postupujú Zuzana Čaputová so ziskom 39,46 % hlasov a Maroš Šefčovič s 18,79 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Prvú trojicu kandidátov uzatvára Štefan Harabin s 14,57 % hlasov. Na štvrtom mieste sa umiestnil Marian Kotleba, ktorý získal 10,69 % hlasov. Päticu prvých kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,62 % hlasov. Ostatní kandidáti získali menej ako 5 % hlasov.

Volebná účasť na Slovensku zatiaľ podľa predbežných výsledkov dosahuje 47,64 %.

0:26
Robert Mistrík gratuluje Zuzane Čaputovej k výsledku v prvom kole prezidentských volieb. Apeluje na voličov, aby ju prišli voliť aj v druhom kole 30. marca. Čaputová má podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyše 39 percent hlasov a v druhom kole by sa mohla stretnúť s Marošom Šefčovičom.

Mistrík, ktorý sa vzdal v prospech Čaputovej pred prvým kolom, prenechal kandidátke bilbordy, ktoré môže využívať.

0:13
Prezidentský kandidát Štefan Harabin je napriek predbežným neoficiálnym výsledkom sobotňajších volieb naďalej presvedčený, že prezidentské voľby vyhrá.

"Ja idem voľby vyhrať," vyhlásil pred novinármi Harabin. Dodal, že treba si počkať na konečné výsledky volieb. "Myslím si, že ma podporil východ Slovenska, sever Slovenska, Horehronie a Nitra," povedal krátko po zverejnení prvých výsledkov.

0:12
Zuzana Čaputová zatiaľ vedie v boji o prezidentské kreslo vo všetkých krajoch. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR sa jej podarilo získať 39,25 % hlasov. Za ňou nasleduje Maroš Šefčovič, ktorý získal predbežne 18,7 % hlasov. Spočítaných bolo takmer 60 % okrskových zápisníc a volebná účasť dosiahla 47,24 %.

Na treťom mieste je zatiaľ Štefan Harabin s 14,47 % hlasov, nasleduje ho Marian Kotleba, ktorý získal 10,71 % hlasov. Päticu kandidátov uzatvára František Mikloško, ktorý získal 5,63 % hlasov. Ostatní kandidáti získali menej ako 5 % hlasov.

0:08
Po prvom sčítaní hlasov vedie Zuzana Čaputová.


0:04
Vyhlásenie Roberta Mistríka z centrály Zuzany Čaputovej.


0:03
Tlačová konferencia Štefana Harabina.


0:01
Štefan Harabin stále verí vo svoje víťazstvo.


0:00
Zuzana Čaputová prijíma prvé predbežné neoficiálne výsledky a prieskumy z prezidentských volieb s pokorou. Vyplýva z nich, že ju v prvom kole volilo okolo 40 percent ľudí.

Čaputová sa v prípade postupu do druhého kola mieni uchádzať o dôveru voličov kandidátov, ktorí neuspeli. Neočakáva podporu neúspešných kandidátov, ale pokiaľ ju dostane, bude za ňu vďačná. Záujem má aj o voličov z národnostných menšín.

16. marca


23:59
Volebná noc Maroša Šefčoviča