Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám

Na snímke plénum. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predkladatelia v novele navrhujú, aby sa organizácie prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok označovali ako organizácie so zahraničnou podporou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 6. rokovací deň 12. schôdze pokračovaním v diskusii o návrhu novely zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Predložila ho skupina poslancov z koaličnej SNS. Do rozpravy je prihlásených ešte viacero rečníkov.

Predkladatelia v novele navrhujú, aby sa organizácie prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok označovali ako organizácie so zahraničnou podporou.

Poslanci chcú v novele presadiť napríklad aj rozšírenie obsahu výročnej správy neziskovej organizácie. "Zámerom zavedenia povinnosti je zverejňovať informácie o darcoch, prispievateľoch a veriteľoch, ktorých dary, príspevky či pôžičky jednotlivo alebo v úhrne za kalendárny rok presiahnu sumu 5000 eur," ozrejmili v dôvodovej správe. Zmeny odôvodnili potrebou zabezpečenia vyššej miery transparentnosti a zodpovednosti v oblasti financovania neziskových organizácií.

Opoziční poslanci návrh skritizovali. Novela podľa nich spochybňuje dôveryhodnosť neziskových organizácií a "ostrakizuje" ich. Upozornili aj na možný rozpor legislatívy s Ústavou SR či európskym právom.

Ďalej by mali zákonodarcovia podľa programu rokovať napríklad o novele zákona o Horskej záchrannej službe či novele Zákonníka práce.