Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom sa upraví

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O prostriedky Environmentálneho fondu budú môcť po novom obce žiadať individuálne alebo kolektívne vo forme záujmového združenia obcí.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom sa upraví. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska 17. apríla.

Po novom má Environmentálny fond poskytovať finančné prostriedky aj na podporné programové aktivity, ktoré budú mať vplyv aspoň na päť obcí. Aktivity sa majú teda týkať takej časti chráneného územia alebo dotknutej osobitne chránenej časti prírody a krajiny, ktorá sa aspoň čiastočne dotýka najmenej piatich obcí. Zmenou chcú poslanci dosiahnuť pozitívny vplyv na životné prostredie v širšom meradle.

Podpora programových aktivít má byť určená pre tie obce a záujmové združenia, ktorých členmi sú výlučne obce nachádzajúce sa v spomínaných chránených územiach. "Prostriedky fondu možno poskytnúť obci na tie podporné programové aktivity, ktoré sa týkajú jej územia, resp. záujmovému združeniu obcí, pokiaľ ide o aktivity dotýkajúce sa území združených obcí," dopĺňajú navrhovatelia.

O prostriedky Environmentálneho fondu budú môcť po novom obce žiadať individuálne alebo kolektívne vo forme záujmového združenia obcí. "Cieľom zmeny je prispieť finančnými prostriedkami určenými na uskutočňovanie štátnej podpory starostlivosti o životné prostredie na podporu aktivít uskutočňovaných na územiach alebo v oblastiach, ktoré v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi na úseku environmentálneho práva podliehajú osobitným formám ochrany," uvádzajú podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Peter Antal (obaja Most-Híd) v dôvodovej správe k novele.

Právna norma tiež umožní poskytnutie jednorazovej dotácie, ktorá má poslúžiť na zefektívnenie odhaľovania environmentálnej trestnej činnosti a výkonu štátneho dozoru v oblasti starostlivosti o životného prostredie. Antal presadil aj zmenu, vďaka ktorej sa prostriedky fondu budú môcť použiť aj v rozpočtových rokoch nasledujúcich po roku, v ktorom boli poskytnuté.