Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Všeobecná zdravotná: Dofinancujeme nemocnice, ktoré to budú potrebovať

Na archívnej snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste 7. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Všeobecná zdravotná poisťovňa tiež uviedla, že jej hospodárenie sa dostalo na konci prvého štvrťroka do záporných čísel.

Bratislava 21. mája (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) po utorkových rokovaniach s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) dospela k názoru, že dofinancuje nemocnice, v ktorých to bude potrebné. "Kde bude potrebné dofinancovanie, tam dofinancujeme. Svoj záväzok voči každej nemocnici splníme," uviedla pre TASR štátna zdravotná poisťovňa.

VšZP uviedla, že od začiatku tohto roka navýšila nemocniciam združeným v ANS platby o viac ako 30 miliónov eur, čím svojim partnerom kompenzovala výdavky na valorizáciu miezd v tomto roku. "Urobili sme prepočet úhrad voči nemocniciam združeným v ANS a myslíme si, že niektoré nemocnice dokážu z navýšených zdrojov pokryť aj sociálne balíčky. Na paušálne finančné nároky ANS reagovala VšZP konštatovaním, že nemocnice bude pozývať na individuálne rokovania k ich dofinancovaniu," spresnila zdravotná poisťovňa s tým, že bude posudzovať a vyhodnocovať opodstatnenosť zvýšených finančných nárokov každej jednej nemocnice.

ANS o navýšení úhrad zdravotnej starostlivosti rokovala z dôvodu legislatívnych úprav, akými sú sociálny balíček či dovolenkové poukazy, ale tiež z dôvodu zohľadnenia finančných nárokov na pokrytie zvýšených prevádzkových nákladov nemocníc združených v asociácii.

VšZP tiež uviedla, že jej hospodárenie sa dostalo na konci prvého štvrťroka do záporných čísel. "Výsledok hospodárenia je po prvom štvrťroku mínus 15.879 eur," spresnila. Z 90 miliónov eur uvoľnených na dofinancovanie sektora pripadne Všeobecnej zdravotnej poisťovni 30 miliónov.

VšZP a ANS sa zhodli na tom, že o rekreačných poukazoch budú rokovať v októbri.