Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Opatrovateľku zo Slovenska v Rakúsku odsúdili na 20 rokov za vraždu

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

K činu došlo 5. októbra 2023 v obci Geretsberg v Hornom Rakúsku. Opatrovateľka sa v ten deň pohádala s priateľom a opila, uviedla prokuratúra.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Viedeň 26. marca (TASR) – Rakúsky súd v utorok odsúdil 24-ročnú opatrovateľku zo Slovenska na 20 rokov väzenia za vraždu seniora, o ktorého sa starala. TASR o tom informuje na základe servisu agentúry APA.

Porota odsúdenú uznala jednomyseľne za vinnú a zároveň za príčetnú. Vzhľadom na prognózu nebezpečenstva opakovania činu ju tiež poslali do forenzno-liečebného centra. Rozsudok je právoplatný.

K činu došlo 5. októbra 2023 v obci Geretsberg v Hornom Rakúsku. Opatrovateľka sa v ten deň pohádala s priateľom a opila, uviedla prokuratúra. Podľa žalobcov v dôsledku impulzívnosti a vplyvu alkoholu napadla 82-ročného muža s ochrnutou polovicou tela, ktorému zasadila 11 rán nožom.

Obhajca uviedol, že jeho klientka, ktorá sa označuje za transrodovú osobu, si so seniorom spočiatku rozumela. Za spúšťač činu obhajca považuje jej odlúčenie od priateľa po tom, ako sa dozvedel o údajných útokoch seniora. Obžalovaná sa podľa obhajcu chcela najskôr nožom zraniť sama, pričom si nepamätá samotný čin, len hádku, ktorá mu predchádzala.

Obžalovaná súdu v meste Ried im Innkreis hovorila o problémoch v detstve, prostitúcii, alkohole, drogách, rozvode po manželstve s mužom a psychiatrickej liečbe schizofrénie. Súdna psychiatrička však konštatovala kombinovanú poruchu osobnosti s nedostatočnou kontrolou impulzov, sklonom k agresii a dramatizácii. Zdôraznila, že nejde o ochorenie, dotknutá osoba dokáže o sebe premýšľať a mohla konať inak.