Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Koaliční lídri rokovali s premiérom P. Pellegrinim

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Opozícia chce Pellegriniho zbaviť funkcie preto, že nenavrhol odvolať M. Jankovskú po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Koaliční lídri sa v pondelok dopoludnia zišli na Koaličnej rade. Na nej podľa informácií TASR rokujú predseda Smeru-SD Robert Fico, šéf Mosta-Híd Béla Bugár a predseda SNS Andrej Danko spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Pred koalíciou stoja otázky ako opozičný pokus o vyslovení nedôvery predsedovi vlády.

Opozícia chce Pellegriniho zbaviť funkcie preto, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Jankovská medzičasom vo funkcii skončila. Vláda na odvolávanie nevidí dôvod, za schôdzou vidí účelovosť opozície.

Partneri tiež majú nedoriešené otázky týkajúce sa sociálnych balíčkov. Otvorená je aj téma ďalšej voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Hlasovanie má byť na septembrovej schôdzi. Most-Híd a SNS avizovali, že preferujú verejnú voľbu kandidátov, Smer-SD trval na tajnom hlasovaní. Poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) nedávno pre TASR pripustil, že Smer-SD by mohol hlasovať aj vo verejnej voľbe, ak sa v parlamente nájde väčšina, ktorá ju odhlasuje.