Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Na predsedu Súdnej rady SR navrhlo šesť sudcovských zástupcov Kosovú

Na snímke nová členka Súdnej rady SR sudkyňa Marcela Kosová počas oznámenia oficiálnych výsledkov voľby piatich nových členov Súdnej rady SR v Bratislave 22. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu na utorkovom (16. 4.) zasadnutí. Naďalej však zostáva členom rady.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. apríla (TASR) - Za kandidáta na predsedu Súdnej rady SR navrhlo šesť sudcovských zástupcov sudkyňu Marcelu Kosovú. Navrhli tiež, aby sa voľba konala 14. mája. TASR o tom informovali členky súdnej rady Dana Jelinková Dudzíková a Ayše Pružinec Eren.

"Sme presvedčené, že na čele súdnej rady musí stáť osoba, ktorá vráti súdnej rade apolitický charakter," konštatujú v tlačovom vyhlásení s tým, že je potrebné riešiť nerovný prístup k sudcom i členom súdnej rady.

Návrh kandidáta podali sudcovskí zástupcovia v Súdnej rade SR vykonávajúci sudcovskú funkciu na Krajskom súde v Košiciach, Prešove, Bratislave, na Správnom súde v Bratislave a Najvyššom správnom súde SR. Návrh podalo 25. apríla šesť sudcov.

Členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu na utorkovom (16. 4.) zasadnutí. Naďalej však zostáva členom rady. Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo desať členov Súdnej rady SR, dvaja sa zdržali hlasovania, nikto nebol proti, štyria nehlasovali. Na odvolanie bolo potrebných minimálne desať hlasov. Súdnu radu po jeho odvolaní dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala.