Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Čítaní mien obetí holokaustu sa zúčastní aj Z. Čaputová

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Dano Veselský

V rámci Čítania mien obetí holokaustu bude v priestoroch Mestského divadla Pavla Orzságha Hviezdoslava inštalovaná výstava Sláva a smútok slovenských synagóg.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Na Čítaní mien obetí holokaustu sa v pondelok (9. 9.) zúčastní aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Doteraz sa zo zoznamu obetí holokaustu prečítalo okolo 4000 mien. Informovala o tom v utorok iniciátorka Čítania mien obetí holokaustu Ľuba Lesná na tlačovej besede. Celkovo je v zozname z deportácií z roku 1942 zapísaných 58.000 Slovákov.

Organizátori nemajú nijaké podmienky pre tých, ktorí chcú čítať mená obetí. Niektorí ľudia sa ozývajú aj sami. "Povedali sme si, že nechceme politikov, aby to nezneužívali na svoje politické ciele. Pri hlave štátu sme si povedali, že je nad politikmi," uviedla Lesná. Okrem prezidentky budú tento rok čítať mená herečka Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová, šéfredaktor internetovej stránky Aktuality Peter Bárdy či spisovateľ Pavel Vilikovský. V minulosti sa na čítaní mien zúčastnil aj exprezident Andrej Kiska.

"Keď čítate mená týchto osôb a keď im prisúdite aj vek, tak lepšie pochopíte rozsah tej tragédie. Keď čítate len čísla a štatistiky, nič vám to nepovie. Verejnosť musí tieto veci počúvať stále a stále, aby sa na to nezabudlo a aby sa nestali tie veci znova," povedal predseda Židovskej náboženskej obce v Bratislave Tomáš Stern, ktorý sa na čítaní zúčastnil dvakrát.

V rámci Čítania mien obetí holokaustu bude v priestoroch Mestského divadla Pavla Orzságha Hviezdoslava inštalovaná výstava Sláva a smútok slovenských synagóg. Autorom fotografií synagóg je Zdenko Dzurjanin a kurátorom výstavy Pavol Demeš. "Pavel Vilikovský bude čítať zo svojej knihy Prvá a posledná láska. Na napísanie tejto knihy ho inšpirovalo práve čítanie mien obetí," povedala Lesná. V priestoroch divadla sa odohrá aj inscenácia Antikvariát.