Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister obrany nebude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR Martin Baumann

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nedávno vyhlásil, že rezort diplomacie bude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci s USA na úrovni rámcovej dohody.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) nebude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci s USA. Dohodla sa na tom Koaličná rada, na ktorej bol prítomný aj šéf diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). V pondelok po rokovaní rady a po stretnutí zástupcov politických strán na tému volieb to povedal predseda SNS a Národnej rady (NR) SR Andrej Danko.

"Dohodli sme sa na tom, že minister obrany nepokračuje v rokovaniach o tej spornej zmluve, ktorá tu bola, a že minister zahraničných vecí predostrie v najbližšej budúcnosti nejaké špecifiká a podmienky, ktoré potom zvážime, či sú akceptovateľné pre Slovenskú republiku," skonštatoval Danko.



Doplnil, že sa s Lajčákom dohodli aj na pravidelnej komunikácii. Podľa svojich slov ho ubezpečil o proeurópskej a proatlantickej orientácii strany, pričom zdôraznil, že šéf diplomacie o tom nemal pochybnosti.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nedávno vyhlásil, že rezort diplomacie bude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci s USA na úrovni rámcovej dohody. Cieľom rokovaní má byť potvrdenie, či Slovensko dokáže dohodnúť zmluvu, ktorá nebude narúšať suverenitu krajiny, nebude garantovať prítomnosť vojsk USA na území Slovenska a nebude ho nútiť realizovať projekty, ktoré na svojom území nechce.

Nedávne rozhodnutie Ministerstva obrany (MO) SR, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaní o dohode o obrannej spolupráci, prekvapilo rezort diplomacie. Kritizovali ho aj prezident SR Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne ponúknuté neboli.

Rezort vysvetlil, že financie z USA na modernizáciu vojenských letísk neodmietol. Najprv je podľa neho potrebné dokončiť rokovania o predmetnej dohode.