Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Gál:O stíhaní Jankovskej a Maruniakovej budem rokovať s vyšetrovateľmi

Na snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd). Foto: TASR/Martin Baumann

Gál po rokovaní vlády povedal, že návrhy na disciplinárne stíhanie sudkýň boli hotové už v piatok (11. 10.).

Bratislava 14. októbra (TASR) - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) má o podobe vyvodenia dôsledkov voči sudkyniam Monike Jankovskej a Zuzane Maruniakovej rokovať s vyšetrovateľmi a prokurátormi. Rokovania sa majú konať v utorok (15. 10.). Minister preto ešte nepodal návrh na ich disciplinárne stíhanie.

Gál po rokovaní vlády povedal, že návrhy na disciplinárne stíhanie sudkýň boli hotové už v piatok (11. 10.). "V piatok sme ešte boli požiadaní orgánmi činnými v trestnom konaním, že predtým, ako pristúpime k tomu kroku, aby sme to zvážili a rokovali s nimi," povedal minister s tým, že k rokovaniu sčasti dôjde v utorok, dovtedy nič nepodnikne.

Minister povedal, že ak existujú pochybnosti, určite bude lepšie týchto ľudí postaviť pred riadny súd, ako pred disciplinárny senát. "To, že ich niekto zbaví funkcie sudcu, alebo im zoberie plat na pár mesiacov, je nič oproti tomu, čo by mali títo ľudia dostať. Keď fakt urobili to, čo je v týchto správach, tí ľudia patria do basy. Určite mi bude záležať na tom, aby sa tam aj dostali a nie vyviazli s nejakým disciplinárnym trestom," reagoval.

"Máme inštitút vznesenia obvinenia. Osoba, ktorá je podozrivá zo spáchania trestného činu, má byť obvinená. Keď je obvinená, máme celú plejádu, na základe čoho by sme mali zasiahnuť. Tu ešte orgány činné v trestnom konaní nekonali tak, ako zákon predpokladá," povedal minister.

Zlyhávanie jednotlivcov nie je podľa Gála problémom systému. "Najhoršie je, že tí ľudia nemajú žiadnu sebareflexiu. Ja byť v takomto podozrení, idem kadeľahšie. To sa týka aj ľudí, ktorí už sa objavili v nejakých správach. Máme indície, že sú tam ďalší ľudia vo vysokých pozíciách či v justícii, alebo v ďalších štátnych orgánoch, ktorí spolupracovali s týmito indivíduami. Bolo by lepšie, keby už ani jeden deň v týchto funkciách nezostali a odišli by dobrovoľne," skonštatoval Gál.

Podľa informácií Denníka N z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a Monikou Jankovskou vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská však autenticitu tejto komunikácie odmieta.

Zuzana Maruniaková mala vydať sporné súdne rozhodnutie v prípade zmeniek TV Markíza. Maruniaková, ktorá bola v tomto spore sudkyňou, dala za pravdu Marianovi K. bez toho, aby skúmala pravosť samotných zmeniek. Z ich falšovania a marenia spravodlivosti je Marian K. obžalovaný spolu s exriaditeľom Markízy Pavlom R. na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.