Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Fico vyzval Šikutu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie k porušeniam ústavného práva sudcov 24. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa predsedu vlády je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyzval predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii s tým, že NS SR s tým v minulosti nemal problém. Nejde podľa Fica o žiadny zásah do nezávislosti súdnictva.

Podľa predsedu vlády je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta. Upozornil, že nie je možné, aby všetko pripadalo Klimentovi, keďže informačný systém má spisy rozdeľovať náhodne.

Ministerstvo spravodlivosti preto požiadalo NS SR, aby sprístupnil informácie z informačného systému. "Chceli sme vedieť, či tam nebol nejaký problém," podotkol Fico. Priblížil, že zamestnanci NS však odmietli poskytnúť informácie, týkajúce sa systému.

Spísali preto o tom protokol, ktorý predseda NS SR odmietol podpísať. "Môžu z toho vyplývať dva závery. Buď nesúhlasí s konštatovaním, že ministerstvo spravodlivosti nemá takéto kompetencie, alebo sa pod niečo také podpísať nechcel," skonštatoval šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Navodzuje to podľa neho zbytočné otázky, súvisiace s tým, čo chce NS SR skrývať.