Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Envirorezort by mal prijať regulačný rámec pre batérie a akumulátory

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Program dáva za cieľ podporiť projekty zamerané na výskum a vývoj v oblasti recyklácie a zhodnocovania nových typov batérií a akumulátorov, ktoré sa stanú odpadom.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Envirorezort by mal prijať nový regulačný rámec pre batérie a akumulátory prostredníctvom legislatívy odpadového hospodárstva. Mal by tiež prispôsobiť nakladanie s batériami a akumulátormi a systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov podmienkam nového regulačného rámca. Vyplýva to zo zmeny Programu odpadového hospodárstva SR na roky 2021 - 2025, ktorú vláda v stredu schválila.

Podporiť by sa podľa návrhu malo financovanie technológií na dosiahnutie vysokej úrovne recyklácie a spracovania použitých batérií a akumulátorov používaných v automobilovom priemysle, ktoré sú v súlade s požiadavkami pre najlepšie dostupné techniky.

Program dáva za cieľ podporiť projekty zamerané na výskum a vývoj v oblasti recyklácie a zhodnocovania nových typov batérií a akumulátorov, ktoré sa stanú odpadom, alebo tých použitých typov, ktorých recyklácia a zhodnotenie sú v súčasnosti problematické. Zároveň by sa mala zvýšiť informovanosť občanov o dôležitosti zberu použitých prenosných batérií a akumulátorov.

"V rámci zmeny Programu odpadového hospodárstva SR dochádza k úprave percent v súvislosti s recyklačnou efektivitou pri recyklácii použitých batérií a akumulátorov, pričom zmenou textu v tomto materiáli dôjde k zosúladeniu s právnymi predpismi Európskej únie," priblížilo ministerstvo životného prostredia. Doplnilo, že recyklovať sa má 75 percent priemernej hmotnosti niklovo-kadmiových batérií, 50 percent ostatných odpadových batérií a 65 priemerných hmotnostných percent olovených batérií a akumulátorov.