Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

DANKO: Pri voľbe kandidátov na ÚS nie je dohoda, môžu byť prekvapenia

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR -Jakub Kotian

Je tu 39 kvalitných mien, ale nedošlo k prieniku mien. Pre nás samých bude výsledok hlasovania prekvapením, povedal na tlačovej konferencii v parlamente A. Danko.

Bratislava 7. februára (TASR) - Bratislava 7. februára (TASR) - Politická dohoda v prípade voľby kandidátov na ústavných sudcov neexistuje. Hlasovanie, ktoré bude zrejme tajné, môže priniesť prekvapenia. Povedal to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) s tým, že voľba by mohla byť v piatok (8. 2.) dopoludnia. Je pripravený poslať prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi aj neúplný zoznam kandidátov. Parlament má predložiť 18 mien.

"Je tu 39 kvalitných mien, ale nedošlo k prieniku mien. Pre nás samých bude výsledok hlasovania prekvapením," povedal na tlačovej konferencii v parlamente Danko s tým, že dohoda nie je. "Neexistuje žiadna politická dohoda v tejto oblasti, mrzí ma spolitizovanie tohto procesu," doplnil.

"Ak by sa skončila dnes rozprava, prvé kolo voľby by mohlo byť v piatok o 11. hodine," uviedol Danko. Verí, že sa podarí zvoliť 18 kvalitných kandidátov. Je však pripravený predložiť prezidentovi Kiskovi aj neúplný zoznam kandidátov, teda nie všetkých 18 mien.

Nepovedal, či SNS bude hlasovať za predsedu Smeru-SD a expremiéra Roberta Fica. Myslí si však, že bývalí premiéri ako Robert Fico či Mikuláš Dzurinda si zaslúžia dôstojné správanie.

Úlohou poslancov je vybrať 18 kandidátov, ktorých ponúkne parlament prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí nahradia tých dosluhujúcich. Spolu je na ústavnom súde 13 sudcov.