Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Eurovoľby 2019

Štátna volebná komisia už nemôže meniť vyhlásené výsledky volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

KDH považuje za nespravodlivé, že vo voľbách skončilo lepšie ako SaS, a predsa nemá priamo dva mandáty, kým SaS áno.

Bratislava 18. júna (TASR) - Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán nemôže, na rozdiel od Ústavného súdu SR, meniť už vyhlásené výsledky volieb. Vyplýva to z uznesenia, ktoré prijala komisia k podnetu od KDH k výsledku májových eurovolieb. Hnutie v podnete žiada zrušenie a zmenu rozhodnutia o tom, že podmienený mandát pripadá jeho kandidátke Miriam Lexmann. KDH sa už preto začiatkom mesiaca obrátilo aj na Ústavný súd SR.

Mimoparlamentné KDH rozhodnutie komisie mrzí. Hnutie je stále presvedčené, že volebná komisia konala pri rozhodovaní o "brexitovom mandáte" v rozpore s ústavou. "Stále veríme v spravodlivosť a počkáme si na rozhodnutie Ústavného súdu," reagoval jeho hovorca Stano Župa.

KDH považuje za nespravodlivé, že vo voľbách skončilo lepšie ako SaS, a predsa nemá priamo dva mandáty, kým SaS áno. KDH má na jeden čakať, kým nastane brexit. "Nemôže byť predsa spravodlivé, aby moji voliči zvýšili pravdepodobnosť môjho zvolenia tým, ak by mi niektorí nedali svoj hlas,” uviedla Lexmann.

Mandáty sa udeľovali podľa novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú v januári schválil parlament. Tá hovorí, že jeden zo zvolených slovenských europoslancov sa neujme mandátu až do termínu brexitu. Slovensku má po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ pripadnúť jedno z britských kresiel. Podľa novely by sa mandátu neujal zvolený kandidát tej politickej strany alebo koalície, ktorá vykázala najmenší zostatok delenia.