Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Raňajky zdarma pre peších v Žiline, blíži sa Európsky týždeň mobility

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Týždeň mobility sa končí na Medzinárodný deň bez áut (22. 9.), počas ktorého môžu Žilinčania využiť bezplatnú MHD.

Žilina 13. septembra (TASR) – Európsky týždeň mobility sa začne v Žiline v pondelok (16. 9.) raňajkami pre peších na Hlbokej ceste. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Doplnila, že počas celého týždňa bude pre Žilinčanov pripravených množstvo podujatí s cieľom zdôrazňovať výhody čistejších spôsobov dopravy. "Keďže je tento ročník tematicky zameraný na pešiu dopravu, pripravili sme pre chodcov raňajky, ktoré budeme ponúkať na vybraných peších ťahoch. Cieľom tejto aktivity je jednak potešiť a odmeniť peších za to, že využívajú pešiu dopravu, a rovnako tiež preskúmať, odkiaľ a kam sa presúvajú," uviedol vedúci oddelenia mobility Mestského úradu v Žiline Ľuboš Slebodník.

Raňajky pre peších sa budú podávať v utorok pri dome odborov, v stredu v Sade SNP, vo štvrtok v Parku Ľudovíta Štúra a v piatok sa na cykloraňajky môžu tešiť všetci cyklisti na moste na Ulici Antona Bernoláka. Týždeň mobility sa končí na Medzinárodný deň bez áut (22. 9.), počas ktorého môžu Žilinčania využiť bezplatnú MHD.

"Ako býva dobrým zvykom, aj tento rok zakončíme týždeň mobility dňom bez áut. Dopravný podnik mesta Žiliny v tento deň ponúka cestovanie verejnou dopravou zadarmo pre všetkých cestujúcich bez výnimky. Z pohľadu udržateľnej mestskej mobility má tento deň mimoriadny význam, pretože nás nabáda presadnúť z áut do mestskej hromadnej dopravy a vyskúšať si takýto typ cestovania," povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

V utorok (17. 9.) sa na Námestí Andreja Hlinku uskutoční akcia Bicykle na námestí. "Počas celého dňa sa budú zbierať nepotrebné a používané bicykle v rámci charitatívneho projektu s názvom Kolo pro Afriku. V stredu (18. 9.) sa uskutoční verejná odborná diskusia na mestskom úrade na tému Rozvoj cyklodopravy v meste Žilina. Vo štvrtok (19. 9.) sa na Námestí Andreja Hlinku bude konať Žilinský deň zdravia," dodala Zigová.

Európsky týždeň mobility 2019 zavŕši v nedeľu (22. 9.) Veľká jesenná cyklojazda so začiatkom o 17.00 h na Námestí Andreja Hlinku v Žiline.